Els veïns del Raval estan en peu de guerra i denuncien l’especulació al barri. A carrers com el de la Cera, l’Aurora o el d’en Robador fons com MG Cera o Building Centre, propietat de La Caixa, han adquirit edificis amb la intenció de renovar-los i fer-hi pisos nous. El portaveu de Stop Desnonaments Raval, Iñaki Garcia, creu que aquests propietaris especulen i cada dia apliquen males pràctiques per fer fora als veïns. Denuncien que els desnonaments estan a l’ordre del dia i que cada setmana se’n fan una desena al barri. 

Un exemple, n’és l’immoble al carrer d’en Robador, propietat de l’Abeille. Els inquilins denuncien que pateixen assetjament immobiliari per part del propietari per fer-les fora. Asseguren que no s’ha reparat la porta de l’entrada i que això genera inseguretat. Denuncien consum de droga a les zones comunes i  la presència de xeringues, orina i vòmits a l’escala.  A més a més, l’acumulació de brutícia es fa evident al celobert. Així com el mal estat de les bústies i l’escala.

 

A una altra finca del carrer de la Cera, propietat d’MG Cera, aquest divendres s’ha suspès el desnonament d’una família que hi fa cinc anys que hi viu i a la qual el propietari no ha volgut renovar el lloguer. Denuncien que a la finca, on hi ha gent gran i amb discapacitat, s’hi ha instal·lat un ascensor tancat amb pany i clau perquè els veïns no el puguin fer servir.

Una mesura que consideren està feta per fer-los fora. Els veïns apunten que el propietari té pressa per desnonar tots els inquilins i poder construir-hi pisos. De fet, els immobles que ja s’han buidat, el propietari ha tapiat l’entrada i hi han aparegut pintades.

L’ Ajuntament denuncia els desnonaments invisibles

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin,  admet que hi ha grans immobiliàriaries i fons voltors que compren edficis sencers al Raval. Tot i que no ha volgut xifrar el nombre de desnonaments efectius, assegura que l’Ajuntament ha evitat 250 desnonaments a Ciutat Vella i ha destacat la feina del SIFO (Servei d’Intervenció i Mediació Municipal) que mitjancia en els desnonaments i busca solucions per als desnonats.

Pin explica que molts d’aquests propietaris pressionen de diferents maneres els veïns perquè marxin i poder rehabilitar els pisos i llogar-los o vendre’ls a un preu més alt. Entre les pràctiques que denuncia l’Ajuntament, hi ha increments abusius de lloguer i la no renovació dels contractes.

Per Pin això suposa un alt volum de desnonaments que són invisibles perquè no es fan efectius a través d’una ordre judicial. Per això, l’Ajuntament reclama la necessitat de reformular la legislació espanyola per protegir els llogaters i “evitar l’especulació.”