Unes 200 persones es concentren, aquest dijous davant del Palau de Justícia, en suport als 13 joves que van a judici per presumptes desordres públics i danys materials i que s’enfronten a una pena de vuit anys i mig de presó i 11.000 euros de multa. Una protesta que ha convocat el moviment ‘La Pública a Judici’ i a la qual s’ha sumat l’Assemblea Nacional Catalana.

La vista oral ha arrencat aquest dijous a l’Audiència de Barcelona amb la declaració d’agents dels Mossos d’Esquadra que van identificar i investigar els 13 joves, que declararan divendres. La fiscalia relaciona aquests estudiants investigats amb un grup d’encaputxats que el dia de la protesta van fer, segons l’escrit del ministeri fiscal, actes vandàlics contra entitats financeres i mobiliari urbà.

Crema d’un contenidor i atacs a dues oficines bancàries

Concretament, a un d’ells l’acusen d’encendre la bengala que va cremar un contenidor al carrer de Pelai, i que, segons l’atestat, havia estat ruixat amb materials combustibles per la resta d’acusats. A una altra de les joves investigades se l’acusa de llançar globus de pintura contra la façana de la botiga Movistar de la plaça de Catalunya i contra els agents dels Mossos d’Esquadra que van intervenir.

A un tercer estudiant, la fiscalia l’atribueix el trencament dels vidres d’una oficina del Banc Sabadell de la via Laietana amb l’ús d’un martell, mentre que a la resta d’investigats els acusa de llançar ous i pintura amb l’ajuda d’un extintor contra la façana d’una altra entitat bancària. La fiscalia els considera autors o cooperadors necessaris per aquests fets. Les defenses demanen l’absolució dels processats.

Un dels tres advocats defensors, Eduardo Cáliz, del col·lectiu Alerta Solidària, ha titllat aquesta causa d'”orgia punitiva” contra el SEPC i de “desproporcionades” les penes que demana la fiscalia. De la seva banda, la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Anna Clua, ha assegurat que el dia de la manifestació en qüestió no es va identificar ningú i que els acusats estaven sent perseguits setmanes abans de la protesta per la policia per ser membres del SEPC.

La UB demana l’absolució dels tretze acusats

La Universitat de Barcelona (UB) s’ha sumat a les crides de suport als tretze acusats i en un comunicat oficial ha demanat un judici “just” i amb una sentència absolutòria. Al text, la universitat també ha defensat que la organització de l’alumnat i el seu exercici al dret de manifestació és important per al bon funcionament i la millora del sistema universitari.

Una trentena d’encausats a les protestes estudiantils dels anys 2017 i 2018

Els anys 2017 i 2018 es van obrir almenys tres causes amb una trentena d’investigats per desordres públics. 13 estan sent jutjats per la protesta que el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va convocar el 2 de març; cinc més estan processats per encadenar-se a la Secretaria d’Universitats i Recerca un any després, el 15 de març del 2018; i els nou restants es van deslliurar de la presó després d’arribar a un acord.