El centre hospitalari fa un seguiment dels casos de la síndrome de l’alcoholisme fetal (SAF). Actualment atén uns 200 pacients que tenen aquesta patologia. L’alcohol és la substància que, amb abús, provoca els efectes més greus en el neurodesenvolupament del fetus. Habitualment es manifesta amb un trastorn crònic que es pot presentar amb diversos símptomes com problemes psicomotrius, trastorns conductuals, problemes cognitius, impulsivitat i manca d’habilitats socials. El servei de psiquiatria de l’hospital ha posat en marxa una teràpia assistida amb cinc gossos que interactuen amb els nens i que ajuden a minimitzar els efectes del trastorn.

Prova pilot que s’allargarà un any

Es tracta d’un programa pilot que durarà un any i que tindrà cura d’una vintena de nens d’entre sis i 16 anys. Ja fa un mes que han començat a treballar. Els responsables de psiquiatria han detectat que el gos és un canalitzador de les emocions dels nens. A més, també han observat que els menors es concentren molt en la teràpia gràcies a la presència de l’animal. Precisament un dels problemes que tenen els nens és la manca d’atenció. Els gossos els ajuden a estar més concentrats i el nivell d’assistència a la teràpia és molt elevat. L’objectiu de l’hospital és que 120 nens i nenes puguin beneficiar-se cada any de la teràpia assistida amb cans.

El trastorn en xifres

Aquesta síndrome afecta 1,5 de cada 1.000 nadons nascuts al món, el que serien 119.000 naixements cada any. Alguns estudis afirmen que una de cada 10 dones continua bevent durant l’embaràs. Es calcula que la meitat dels menors presenten un retard important en el desenvolupament en els primers tres anys de vida.