La marxa, que ha sortit de la plaça de Catalunya i ha culminat a la plaça del Rei, ha estat lúdica però reivindicativa. Entre altres demandes, reclamen que es respectin els drets socials i laborals de les persones amb trastorns mentals perquè asseguren que, per exemple, el 80 % d’ells són a l’atur tot i que volen treballar.

També demanen a les institucions que compleixin un reglament de l’ONU que obliga els estats signants, entre els quals hi ha Espanya, a garantir l’autonomia plena d’aquestes persones a l’hora de decidir qüestions que afecten la seva vida. És la demanda de la Federació Vida, que agrupa diverses entitats que treballen amb persones que pateixen un trastorn mental, per la qual cosa ha impulsat “la creació d’un observatori jurídic que es dediqui a vetllar pel compliment dels drets reconeguts per l’ONU”, explica Javier González, membre de l’Associació Matisos. El guant l’ha recollit la Generalitat, perquè la responsable de programes de salut mental, Cristina Molina, ha assegurat que “el govern ja treballa amb la idea que això sigui una realitat el 2020”.

L’Orgull Boig omple Barcelona d’activitats reivindicatives

Diversos col·lectius de persones amb trastorns mentals han organitzat tot d’activitats aquest diumenge, 20 de maig, per tal de celebrar el Dia de l’Orgull Boig. Han organitzat marxes, concentracions o festes en espais tancats en diferents indrets de l’estat espanyol. Volen crear una jornada reivindicativa que reclamar un sentit nou, lliure de connotacions negatives, a la paraula “bogeria”. Segons ha explicat la portaveu de la coordinadora del Dia de l’Orgull Boig, Maria Aran, hi ha moltes persones que “pensen que som imprevisibles, perillosos, que no es pot confiar en nosaltres” i lamenta que “això genera discriminació laboral, familiar i relacional entre amics”.

A Barcelona, el col·lectiu de persones amb trastorns mentals s’han aplegat a la plaça de Sant Jaume. S’han concentrat per demanar a les administracions un tracte en igualtat de condicions amb la resta de la societat i que es garanteixin els seus drets socials i laborals. I el sanitari també. Ho ha exemplificat, amb un cas molt cru Edgar Vinyals, membre de la Federació Veus. Explica que “no tenim dret a evitar que et facin tractaments que no vols” i ha afegit que alguns d’aquests tractaments són “que et lliguin a un llit o que et punxin medicació sense permís”. És per això que Vinyals ha reclamat “que es respectin els drets fonamentals”.

Diada lúdica

El Dia de l’Orgull Boig també té una part lúdica, amb activitats infantils o tallers de xapes i pancartes. Són part del material que lluiran a les 6 de la tarda d’aquest diumenge, perquè han previst una manifestació per visibilitzar els estigmes relacionats amb la salut mental.