La tongada d’inestabilitat i temperatures fresques de les darreres setmanes quedarà enrere a meitat de setmana a causa de l’arribada d’una massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica. L’ascens serà més modest a Barcelona i a la costa que no pas al prelitoral i l’interior per l’aigua del mar, relativament freda encara. Les nits, per contra, podrien ser força càlides a la costa, fins i tot tropicals en alguns barris de la ciutat.

Aquest dimarts serà -probablement- el darrer dia de xàfecs de tarda extensos d’aquesta setmana i de temperatures més aviat fresques per a les dates. La tongada de ruixats i de poca calor fa setmanes que s’allarga, un fet habitual el mes de maig, un dels mesos més inestables de tot l’any.

La massa d’aire relativament freda que hem tingut en altura els últims dies a les capes mitjanes de la troposfera tendirà a retirar-se i donarà pas a una massa més càlida i estable procedent del nord d’Àfrica. La temperatura pujarà en altura, però també arran de terra, on ho farà de forma notable. Dimarts es preveu que el termòmetre ja repunti entre tres i cinc graus al migdia a Ponent i a punts dels Pirineus, a la costa l’increment serà força més lleu.

Es preveu que la temperatura toqui sostre entre divendres i el cap de setmana, moment en el qual s’assoliran màximes de 30 graus -o més- als punts més càlids de l’interior i Ponent, i se superaran també còmodament els 25 graus a les valls del Pirineu i al prelitoral.

Calor més moderada a Barcelona i al litoral

L’aigua del mar, encarafreda per a l’època de l’any, frenarà el termòmetre arran de mar. A Barcelona la calor no passarà de moderada a les acaballes de la setmana, moment en el qual es preveuen temperatures màximes a l’entorn dels 25 graus. L’aigua del mar frenarà la temperatura especialment als barris pròxims a la façana marítima, no tant a la part alta, on s’anotaran probablement les temperatures més altes de la ciutat de Barcelona.

La massa d’aire càlida en altura, en contrast amb la baixa temperatura de la capa superficial del mar, podria afavorir la formació de bancs de boira costanera, probables entre divendres i el cap de setmana.

Els mapes del temps a mitjà termini anuncien un possible increment de la inestabilitat diumenge i un descens lent del termòmetre a partir de l’inici de la setmana vinent.

Des de quan no fa calor a Barcelona?

El termòmetre podria arribar a superar lleugerament els 25 graus als barris alts de Barcelona els pròxims dies. De moment, aquest 2018  han anotat marques de 25 graus en algunes jornades, tot i que els dies de calor han estat comptats.

A l’observatori meteorològic del Servei Meteorològic de Catalunya del Raval, per exemple, només han superat el llindar dels 25 graus en una ocasió aquest 2018, concretament el 15 de maig amb 25,6 ºC. Abans d’aquest dia, el darrer cop que el termòmetre havia passat d’aquesta marca va ser l’11 d’octubre de l’any passat.

A la Zona Universitària han assolit els 25 graus en tres ocasions  aquest 2018: el dies 20 de maig (25,3 ºC), 25 d’abril (25,8 ºC) i el 24 d’abil (25,5 ºC). L’última vegada que va passar això l’any passat va ser el 27 d’octubre, quan es va anotar una màxima de 26,4 ºC.

La marca dels 30 graus no s’assoleix al Raval, a l’Observatori Fabra  i la Zona Universitària des del dia 29 d’agost del 2017.

Primeres nits tropicals de la temporada

Les temperatures màximes no es preveu que es disparin gaire arran de mar, però les mínimes nocturnes, en canvi, podrien arribar a ser tropicals en alguns barris a les acaballes de la setmana. Cal recordar que es parla de nit tropical quan la temperatura mínima no davalla de la marca dels 20 graus i de nit tòrrida quan no baixa dels 25 graus.

L’última vegada que es va anotar una nit tropical a l’observatori del Meteocat del Raval va ser el 6 d’octubre (20,7 ºC), a la Zona Universitària el 6 de setembre (20,5 ºC) i a l’Observatori Fabra el 29 d’agost (22,2 ºC).