Cinc pacients de l’Hospital del Mar han estat els primers de tot l’estat a provar un sistema pioner per recuperar la musculació després d’un llarg temps ingressats i en sedació. L’equip de l’UCI ha combinat una bicicleta ergonòmica, adaptada per ser utilitzada des del llit, amb unes ulleres de realitat virtual que motiva els pacients amb passejos virtuals per cinc itineraris de la ciutat. Es tracta d’una prova pilot que encara està en fase de proves i d’establir protocols, però que, de moment, ja ha percebut millores substancials en la recuperació física i anímica dels pacients. “Hem vist que és viable, segur i funciona”, afirma Judit Marín-Corral, impulsora del projecte i metgessa de l’UCI de l’Hospital del Mar.

Millora l’efectivitat de l’entrenament

La prova pilot va començar fa un mes i forma part de les mesures dissenyades des de l’UCI de l’Hospital del Mar per humanitzar i tenir cura de la part psicològica dels pacients, com ja han fet amb les passejades a veure el mar. En aquest sentit, estan molt satisfets amb els resultats preliminars que s’estan obtenint. “La part mental dels pacients també és important i els quinze minuts que estan fent servir el cicloergòmetre i la realitat virtual estan sortint de l’hospital i és molt satisfactori per a ells després de mesos ingressats”, explica Marín-Corral. També ho creu el fisioterapeuta del centre, Sergio Delgado: “No és el mateix que si ve el fisioterapeuta a fer els exercicis de sempre. I la motivació es nota en la millora de la recuperació“.

En Jordi pedala amb realitat virtual per la Rambla des de l’UCI de l’Hospital del Mar

També ens ho confirma també en Jordi, un dels cinc pacients que estan provant el sistema. “És molt millor, és fantàstic”, assegura. Fa 119 dies que està ingressat, des que es va contagiar per covid i va ser intubat. Va començar a utilitzar el cicloergòmetre amb la seva funció automàtica, ja que en Jordi no tenia forces per pedalar. Ara ja pedaleja ell mateix virtualment uns quinze minuts diaris per algun dels cinc itineraris que l’empresa barcelonina Realitytelling ha gravat en bicicleta per la Rambla, el Port Vell, Arc de Triomf, el passeig marítim i la carretera de les Aigües al Prat. La tercera opció del cicloergòmetre és la d’afegir pes o resistència per augmentar l’esforç de l’usuari.

Nous reptes després de Nadal

Totes aquestes sensacions es començaran a traduir en dades i xifres després del Nadal, per tal de poder avaluar objectivament els beneficis del cicloergòmetre, cedit per l’empresa THERA-trainer i que, ara per ara, no existeix a cap altre hospital del país. També es crearan els protocols per adaptar els exercicis a les necessitats particulars de cada pacient.

D’altra banda, també es vol implementar l’ús del cicloergòmetre per separat en pacients sedats, per tal d’estimular els músculs i afavorir la recuperació un cop despertin. I encara un pas més, ja que també volen adaptar la bicicleta ergonòmica per exercitar els braços.