Les hores prèvies a la nit de Nadal es tradueixen tradicionalment en molta activitat al centre de Barcelona: botigues obertes, persones anant amunt i avall fent les últimes compres abans de les festes i cues a les portes dels establiments. Aquest 2021, però, la imatge ha canviat notablement: zones com el Portal de l’Àngel no s’han omplert aquest 24 de desembre de compradors com sol ser habitual, sinó que l’ambient ha estat molt més tranquil i els venedors han tingut menys vendes.

Dos factors n’han estat els responsables, segons han explicat alguns comerciants a betevé. D’una banda, la por i precaució per la covid, atesa l’expansió de la variant òmicron i l’arribada de les trobades familiars per Nadal; i, de l’altra, l’augment de les compres en línia. De fet, aquests mateixos botiguers asseguren que aquest 2021 han tingut molts menys clients que el mateix dia del 2020, el primer en pandèmia.

Alguns ciutadans que s’han passejat aquesta tarda pel Portal de l’Àngel ja són habituals a fer les compres el mateix 24 de desembre, l’últim dia abans de Nadal. Expliquen que mai abans no havien vist tan poca gent en una data tan assenyalada com aquesta i s’han mostrat sorpresos amb la imatge insòlita que presentaven aquest dijous els eixos comercials del centre de Barcelona.

A les sis de la tarda, molts comerços del Portal de l’Àngel ja havien abaixat les persianes

No han calgut controls d’aforament

Aquesta situació de menys aglomeracions i menys vendes ha empès alguns comerciants del centre de la ciutat a abaixar la persiana abans del previst. Alguns establiments han optat per tancar a mitja tarda. La situació ha estat tan diferent de l’esperada que no ha calgut fer controls d’aforament en la majoria de comerços, que aquest divendres vivien el primer dia sense poder superar el 70 %, d’acord amb les noves restriccions i mesures per la covid a Catalunya.