mamografia càncer de mama ACN

Investigadors del Clínic-IDIBAPS i la Universitat de Pàdua (Itàlia) han desenvolupat un biomarcador (HER2DX) que permet saber quin pronòstic tindrà un dels càncers de mama més agressius, el HER2+,  en estadis precoços. Es tracta de la primera eina que integra dades clíniques de la pacient amb dades genòmiques i patològiques del tumor. L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Lancet Oncology’.

Recollida de dades de 702 pacients

El biomarcador s’ha desenvolupat gràcies a la integració de múltiples dades de 702 pacients recollides durant diversos anys. El doctor Aleix Prat, que ha coordinat l’estudi, explica que es tracta d’un eina innovadora “que prediu la supervivència per individualitzar el tractament en cada pacient”.

Prat ha apuntat que en el moment del diagnòstic no disposen d’eines per conèixer qui es pot curar amb quimioteràpia o amb tractaments com el trastuzumab i qui desenvoluparà la malaltia avançada i això fa que s’estigui “sobretractant i infratractant moltes pacients”.

Millor predicció, millor tractament

El càncer de mama HER2+ representa el 20 % dels tumors de mama. En una fase primerenca, el tractament local, la quimioteràpia i el tractament amb trastuzumab durant un any, han demostrat grans beneficis a llarg termini pel que fa a la supervivència. Tot i això, entre un 20 i un 30 % de les pacients acaba presentant malaltia avançada durant el seguiment.

Es calcula que aproximadament una de cada vuit dones patirà aquesta malaltia durant la seva vida. Aquest 2020 ja s’han diagnosticat més de 5.000 casos de càncer de mama a Catalunya.