L'expresident Quim Torra, l'expresident del Parlament Carme Forcadell, i l'exconsellera Dolors Bassa.

(ACN) La fiscalia ha presentat dos recursos d’apel·lació davant del Tribunal Suprem contra la progressió a tercer grau de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i de l’exconsellera Dolors Bassa, un cop el jutjat de vigilància penitenciària en va confirmar el règim obert la setmana passada.

El ministeri públic insisteix en la gravetat dels delictes comesos i la importància de les penes de presó. També destaca que les internes segueixen sense considerar que els fets pels quals van ser condemnades siguin constitutius de delicte. El Tribunal Suprem serà el que decideixi sobre el fons de la qüestió, però la possible suspensió l’ha de dictaminar el jutjat de vigilància penitenciària.

Sobre Forcadell, la fiscalia remarca que l’expresidenta del Parlament reconeix els fets però no el delicte, perquè “la interna en fa la seva pròpia interpretació”. El recurs constata que “en la mesura que no assumeix el caràcter delictiu dels fets pels quals compleix condemna, no pot parlar-se d’una evolució suficientment favorable” per atorgar-li el tercer grau. A més, insisteix que en cap moment es parla de cap tractament grupal o individual que hagi rebut Forcadell per tractar els delictes que va cometre.

Sobre Bassa: “No es responsabilitza dels fets”

Sobre Bassa, la fiscalia també destaca que “no es responsabilitza dels fets ni de les conseqüències derivades dels seus actes”. Segons el ministeri fiscal, “no reconeix que el delicte queda clarament acreditat en el seu discurs, ja que considera que va actuar de forma legítima i democràtica, emparada en una suposada norma superior a la Constitució”. Afegeix que tot això li serveix com a “excusa per no haver acatat les lleis”.

La fiscalia recorda que aquesta motivació va quedar reflectida en la seva intervenció al Tribunal Suprem, quan va tenir l’opció de fer un últim ús de la paraula.