Càncer de mama

El càncer de mama és el tumor maligne amb major incidència entre la població femenina a Catalunya i els països desenvolupats. Es calcula que aproximadament una de cada vuit dones patirà aquesta malaltia durant la seva vida. Des del gener fins a l’octubre del 2020 a Catalunya se n’han diagnosticat 5.328 casos nous, segons dades de l’Observatori AECC.

De fet, Barcelona és la segona província amb més casos detectats per cada 100.000 dones, després de Madrid, amb 3.970 casos nous. La majoria dels casos es diagnostiquen en edats compreses entre els 35 i els 80 anys, però la major incidència es troba entre els 45 i els 65. Tot i que el nombre de casos ha augmentat lentament en els darrers anys, el nombre de morts està estabilitzat i la taxa de mortalitat (morts per cada 100.000 habitants) ha disminuït gràcies a la detecció precoç i els tractaments. Això sí, el 2019 el càncer de mama va ser la causa de defunció de 1.066 persones a Catalunya.

Es tracta d’un tipus de càncer que afecta principalment dones, tot i que la incidència en homes està augmentant. Segons els investigadors la història familiar pot influir, ja que el 20 % d’homes amb càncer de mama tenen antecedents familiars femenins. També les germanes i filles d’homes pacients de càncer tenen un risc dues a tres vegades superior de patir aquesta malaltia.

La importància de les mamografies

Un diagnòstic precoç és la millor eina per lluitar contra el càncer. Per aquest motiu, els programes de cribratge són essencials. A través d’una mamografia es poden diagnosticar els tumors de mama en estadis inicials, en els quals hi ha moltes possibilitats de curació. Segons l’AECC, les revisions amb mamografies i amb ecografies periòdiques arriben a reduir la mortalitat per càncer de mama entre un 15 i un 30 %.

Les mamografies poden detectar lesions fins a dos anys abans que es facin palpables i en un 30 % d’aquestes proves s’observen carcinomes no invasius. D’aquesta manera, la possibilitat de curació és pràcticament del 100 % i es poden aplicar tractaments menys agressius.

Dia Mundial contra el Càncer de Mama

El 19 d’octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, que aquest any l’AECC celebra sota el lema “Treu pit per elles”, en commemoració de totes aquelles dones que als anys 70 van fer molta força per destinar recursos per a la investigació en càncer de mama i que “han permès que s’arribi al 2020 amb un grau de supervivència de gairebé el 90 %”, explica Teresa López, coordinadora de Programes i Serveis d’AECC-Barcelona.

Per conscienciar sobre aquesta malaltia, l’AECC-Catalunya prepara cada any diverses activitats i jornades solidàries. Enguany amb el coronavirus i les mesures de contenció del brot a Catalunya no es podran realitzar les activitats habituals, però han planejat diverses alternatives. Aquestes són algunes de les propostes:

  • Recapte de fons amb material solidari: Un dels principals objectius de la campanya és recaptar diners que l’associació destinarà a campanyes de prevenció, projectes d’investigació i ajudes als malalts i les seves famílies. Aquest any s’han posat a la venda samarretes, mitjons, bosses de cotó reversibles, necessers, polseres i tasses solidàries que es podran adquirir aquest mes al seu web i en diversos punts de Barcelona, com l’Espai AECC, L’Illa Diagonal o La Maquinista.
  • Seminari web Avenços en el diagnòstic i el tractament del càncer de mama: També es realitzarà un seminari web —moderat per Ainhoa Marín, responsable de Prevenció i Promoció de la Salut de la AECC-Barcelona— que començarà a les 10 h i tractarà sobre diferents tractaments, com la immunoteràpia, i formes de diagnòstic. La inscripció és gratuïta a través del web de l’associació.
  • La Nit Màgica: A més, dilluns a les 20 h, diferents edificis de la ciutat s’il·luminaran de rosa per commemorar la celebració d’aquest dia mundial. Alguns edificis que hi participaran són: l’Ajuntament de Barcelona, la basílica de la Sagrada Família, la Casa Batlló, La Pedrera, el MACBA, el Palau Robert i l’Antiga Fàbrica Damm, entre d’altres.