Des de principis d’any i fins a finals del mes d’octubre del 2018 s’han atès a l’Hospital Clínic 351 agressions sexuals. Aquest centre preveu que l’any es tancarà amb 402 agressions ateses, i això suposarà un increment del 33% respecte l’any anterior. El director mèdic del Clínic, Antoni Castells ha assegurat que les dades són preocupants perquè impliquen que a Barcelona hi ha més d’una agressió sexual diària. Des de 2005, en aquest centre s’han doblat, passant de 170 fins a les 402.

Les víctimes, dones de menys de 25 anys

Les dades les ha presentat aquest dimecres el Clínic amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que se celebrarà el proper diumenge, 25 de novembre. Lluïsa García Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere, ha explicat que el 62 % de les víctimes són menors de 25 anys (207). De mitjana atenen una trentena de casos cada mes, amb un pic durant l’estiu, especialment al mes de juliol, amb 45 violacions ateses. 

Tots els agressors, homes

García Esteve ha explicat que en totes les agressions qui les havien comès havien estat homes i que en un terç dels casos les víctimes coneixien l’agressor. A més, la majoria de violacions es produeixen en un domicili, propi o aliè (56%), mentre que un 22% passa a la via pública, un 10% a la discoteca.

En set de cada 10 relacions hi ha penetració. En el cas de les dones, vaginal majoritàriament (66%) i en el cas dels homes anal (70%).

1 de cada 4 víctimes, drogades en contra de la seva voluntat

L’estudi alerta que en un de cada quatre casos atesos (29%) hi ha sospites mèdiques de submissió química. Això vol dir que l’agressor ha drogat la víctima i després ha abusat sexualment d’ella aprofitant que estava inconscient. La  doctora Garcia Esteve ha relatat que les víctimes relaten que es lleven en un lloc desconegut, amb la roba trencada i ferides.  

Seqüeles psicològiques i estrès post-traumàtic

L’Hospital Clínic s’ha convertit en un centre de referència on s’atén les víctimes en una unitat específica. A més de l’exploració física, des del primer moment s’ofereix atenció psicològica i psiquiàtrica per atendre les víctimes que en molts casos pateixen un bloqueig que els  impedeix relatar els fets.

Fora de l’hospital, el seguiment continua durant uns mesos amb visites presencials i trucades perquè la majoria té seqüeles psicològiques i estrès post-traumàtic.

Després d’aquesta visita mèdica, sis de cada 10 dones decideixen presentar una denúncia per la violació.