Surten de classe, és hora d'anar cap a casa a dinar. Això tan "normal" és extraordinari per a aquests estudiants. Ells són dos de la quinzena de refugiats que fa poc que van arribar a Barcelona dins un projecte de la UB que és pioner a l'estat. Estan aquí després de fugir de Síria i passar per altres països com Turquia i el Líban. Allà, però, no podien seguir amb els estudis. Aquí, sí. Ja estan aprenent català i castellà i la idea és que després d'un curs pont, l'any que ve puguin fer un grau. El Fuad vol fer enginyeria informàtica i la Shaheed, comunicació. "Crec que aquest curs ens dóna noves oportunitats per tornar a començar, d'encetar un nou capítol. A Síria és molt difícil estudiar per a molta gent, però aquí és molt més fàcil, una nova vida, nous amics, tot nou." "És una oportunitat molt important perquè quan era a Turquia o Jordània no podia completar els meus estudis, era molt complicat, però aquí puc viure una vida normal." Aquest projecte de la UB els garanteix, a més dels estudis, l'allotjament, la manutenció i l'assessorament, si cal, en temes legals. Tindrà un cost de 200.000 euros, que es finançaran gràcies a un acord entre la universitat i l'Ajuntament. Totes dues institucions veuen el projecte com la demostració que, tot i les dificultats a la crisi dels refugiats, hi ha marge d'actuació. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Aquest primer pas contra la resignació, contra la guerra, contra la idea que no hi ha res a fer. Al contrari, és clar que sí que es pot fer, si no ens rendim i tenim clar que entre la vida i la mort nosaltres apostarem sempre per la vida" CARME PANCHÓN, vicerectora d'Administració i Organització de la UB "No hi ha manera de valorar l'expressió de satisfacció i les cares d'alegria de poder trobar-se en una nova situació que els ha de permetre acompanyar-los perquè puguin desenvolupar el seu projecte de vid." Segons les darreres dades de l'Ajuntament, fins a l'octubre Barcelona ha acollit 1.890 refugiats.

Aquest matí els han rebut a l’Ajuntament en un acte privat i després l’alcaldessa, Ada Colau, i la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carmen Panchón, han signat un conveni mitjançant el qual el consistori aporta prop de 75.000 euros al finançament del projecte. La resta, el cost total és d’uns 200.000 euros, els posarà la universitat. Els participants els han seleccionat a partir de les demandes d’organitzacions humanitàries com la Mitja Lluna Roja i l’Observatori Sirià dels Drets Humans que han acreditat la seva situació personal.

El projecte comporta un acolliment integral d’aquestes persones. A més dels estudis, inclou l’allotjament, la manutenció, assessorament legal i acompanyament. Els participants en el programa són joves que al seu país ja van acabar els estudis secundaris. La guerra els ha impedit seguir formant-se i alguns, a més, tenien la possibilitat molt propera que els enviessin a combatre. Ara ja són aquí, fa un mes que van a classe i ja saben les seves primeres paraules en català.

A més de castellà i català, estan estudiant per adaptar els seus coneixements als que es donen aquí al batxillerat. També els donen una formació addicional sobre drets humans i resolució de conflictes amb la idea que -ha explicat Panchón- “puguin tenir eines conceptuals que els permetin treballar per la pau en realitats com les que han viscut”. L’alcaldessa ha agraït el lideratge de la UB, a través de la Fundació Solidaritat, en el projecte i ha remarcat que “aquest és un primer pas contra la resignació”.

Dins d’aquest projecte l’any que ve ja podran accedir al estudis de grau. Segons ha dit Colau, “volen estudiar coses tan diferents com medicina, dret, telecomunicacions i relacions internacionals”. Ara poden tornar al seu projecte de vida. Diu Pachón que “no hi ha valor per mesurar el patiment, el dolor, el periple que han patit fins a arribar aquí. Tampoc hi ha manera de valorar l’expressió de satisfacció i les cares d’alegria de poder trobar-se en una nova situació i en aquesta ciutat especialment acollidora per després seguir cadascú el seu camí”.