Dos anys després de latemptat terrorista del 17 d’agost del 2017 a la Rambla, i de l’atac al passeig Marítim de Cambrils (Tarragona), Barcelona ha homenatjat les víctimes amb un acte breu, emotiu i auster. S’ha fet al costat del mosaic de Miró de la Rambla, el punt on la furgoneta que va fer l’atropellament massiu va aturar-se. Les víctimes dels atemptats i les seves famílies n’han estat els grans protagonistes, mentre que els polítics assistents s’han mantingut en un segon pla.

Durant l’ofrena floral d’aquest dissabte al matí l’emoció s’ha apoderat de la Rambla. Hi han participat una setantena de víctimes i familiars de l’atemptat. Ha estat la primera vegada que molts s’han vist amb cor de tornar a la Rambla. Abraçades i llàgrimes han estat les grans protagonistes. Un silenci colpidor ha fet emmudir el passeig. Només la interpretació d”El cant dels ocells’, de Pau Casals, l’ha trencat. I és que l’acte s’ha dut a terme sense discursos per desig exprés de les víctimes.

Però també hi ha víctimes que no s’han vist amb prou força per assistir a l’acte institucional i han optat per esperar la resta d’afectats a la plaça de Sant Jaume, on posteriorment hi ha hagut una recepció privada a l’Ajuntament i la Generalitat.

Les víctimes reclamen saber la veritat

Malgrat que ha estat un acte sense consignes polítiques, algunes víctimes i els seus familiars han aprofitat l’homenatge per donar a conèixer les seves reivindicacions. Ho han fet a través de les samarretes que portaven. “Exigim la veritat” o “Menys anomenar-nos i més ajudar-nos” han estat alguns dels lemes que s’hi han pogut llegir. Els últims mesos diverses víctimes han reclamat que s’obri una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per tal d’aclarir els fets. Afirmen que tenen dubtes i que volen que es depurin responsabilitats per si hi va haver algun error per part de l’Estat. Les víctimes també s’han queixat dels problemes que diuen que es troben a l’hora que el Govern els reconegui com a víctimes del terrorisme. La Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) va denunciar a principis de mes que l’Estat havia denegat el 82 % de les sol·licituds de víctimes psicològiques de l’atemptat del 17-A. 

Samarretes - Acte homenatge 17-A

Entre els assistents que han participat en l’ofrena floral també hi havia un grup de musulmans que portaven una gran pancarta amb el lema “L’islam condemna rotundament l’assassinat de persones innocents”, així com cartells com “Amor per a tots, odi per a ningú”. Afirmen que la seva religió és pau i no el que afirmen els terroristes jihadistes.

Representats institucionals, en un segon pla

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encapçalat la representació institucional, juntament amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska; el president del Senat, Manuel Cruz, i representants dels partits polítics. A més, també hi havia comandaments dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Ofrena floral polítics