La Rambla va ser l’epicentre de latemptat terrorista del 17 d’agost del 2017, juntament amb l’atac al passeig marítim de Cambrils (Tarragona). En total, van morir 16 persones i més d’un centenar van resultar ferides. El caos va fer emmudir el brogit habitual de gent amunt i avall de la Rambla i aquella tarda d’agost es va instaurar la por i el pànic. Ara, però, ja han passat dos anys dels fets. Com està la Rambla? Què s’hi ha fet en l’àmbit de seguretat?

Des de l’atac el 2015 contra la revista ‘Charlie Hebdo’, a França, quan l’alerta antiterrorista va passar a ser de grau quatre, la Rambla era, per als Mossos d’Esquadra, un punt d’interès policial antiterrorista. Per això, ja hi havia destinats efectius, però amb el 17-A hi van anar a parar tots els recursos i fins ara, cada setmana es va modulant.

El dispositiu consta, d’una banda, d’agents de seguretat ciutadana, ja sigui de paisà, per poder reaccionar ràpid davant els delictes i fer detencions “in fraganti”, o uniformats, que busquen sobretot fer prevenció i ser visibles per a la ciutadania. “Ser molt visibles ens interessa molt”, assegura el sotscap de la comissaria de Ciutat Vella, Miquel Hernández. “Sabem que ja sigui un acte terrorista o ja sigui un tema delinqüencial, si estem presents, ens veuen i ho posem molt més difícil a la persona que vol fer aquell acte delictiu”, remarca.

La Brimo es divideix la Rambla

L’altra part del dispositiu respon estrictament a la lluita antiterrorista i es basa en punts, normalment fixos, d’agents de la Brigada Mòbil i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius. Es distribueixen la Rambla en dues parts: uns se situen a l’altura del Palau de la Virreina i els altres, a tocar de Colom, per identificar vehicles o persones que els semblin sospitoses i també comprovar, amb la Unitat Canina i els TEDAX, bosses o maletes que apareguin descuidades.

Brimo a la Rambla

Segons els sotscap de la comissaria, és un dispositiu que s’ha “integrat d’una manera normalitzada” i “la gent transita amb la mateixa dinàmica d’abans”. En aquest sentit, Hernández ha destacat les mostres d’agraïment que van rebre els Mossos després de l’atemptat.

A banda del patrullatge, també s’han instal·lat elements fixos com ara pilones o cubs de formigó tant al principi com al final de la Rambla. “L’objectiu és evitar que torni a passar el que va passar el 17 d’agost del 2017”, remarca el sotscap.

Pilones a la Rambla