Susana Bareche s’acaba de convertir en una de les poques dones pastisseres amb el diploma Mestre Artesà Alimentari. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació li va concedir el reconeixement el 2017, però no ha estat fins ara que la Generalitat ha lliurat els diplomes. Bareche va estudiar farmàcia, però va canviar la indústria per l’obrador el 2001. Des de llavors, ha aplicat els seus coneixements de nutrició en les elaboracions de la pastisseria i ha desenvolupat una destacada tasca divulgativa a favor dels bon hàbits alimentaris.

Susana Bareche, de farmacèutica a pastissera i activista nutricional

Susana Bareche és llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona, però ja de ben petita es va interessar per la xocolata. Als 15 anys, passava hores a l’obrador de la pastisseria Bareche investigant i provant elaboracions de xocolata. En aquella època, al capdavant de la pastisseria estaven la seva mare, ja jubilada, i la seva germana gran, amb qui comparteix actualment el negoci.

El 2001, Bareche va deixar la feina en la indústria farmacèutica per fer-se càrrec de l’obrador de la pastisseria. Va ser llavors quan va començar a desenvolupar una important tasca divulgadora i va participar com a ponent i experta en jornades, debats i entrevistes en mitjans de comunicació. Amb el temps, s’ha convertit en una activista a favor dels bon hàbits nutricionals i en contra de l’ús de greixos trans, olis de palma, productes transgènics, sucres refinats o colorants azoics en la rebosteria.

Diploma Mestre Artesà Alimentari 2017

El Gremi de Pastissers de Barcelona va animar la Susana Bareche a presentar candidatura per obtenir el reconeixement de Mestre Artesà Alimentari el 2017. El principal requisit era acreditar una experiència mínima de 15 anys com a artesana i demostrar la qualitat de la feina feta. Bareche va presentar tota la documentació requerida i, uns mesos més tard, la van trucar per confirmar el reconeixement. “No destaco per ser una pastissera d’un gran restaurant. Som pastissers de barri, senzills, però usem la millor matèria possible per fer el millor producte que podem. Suposo que això i la meva tasca divulgadora dels bons hàbits de nutrició i de salut han contribuït en què em donessin el reconeixement tan ràpid”, diu satisfeta. El diploma ja el tenen a la pastisseria. L’han hagut de recollir amb gairebé un any de retard, perquè l’any passat -amb l’article 155 en vigor- la Generalitat no va poder lliurar els reconeixements.

Productes de qualitat per una rebosteria saludable

“L’alimentació pot ajudar a tenir una bona salut i evitar malalties futures”, defensa Bareche a qualsevol entrevista. Aquesta artesana pastissera recalca que els ingredients que s’usen en les elaboracions són essencials en la qualitat nutricional final. “Sempre s’ha de donar xocolata negra als infants, minimitzar les quantitats de sucre, evitar els greixos trans i l’oli de palma. També s’han d’evitar els productes transgènics i els colorants azoics. No em cansaré de repetir-ho”, afirma. Per això, en aquest obrador de barri de la Sagrera usen productes com l’oli d’oliva verge de primera premsada, farines biològiques, i la panela i la xocolata negra són de comerç just. La dieta mediterrània està també molt present en la varietat de productes i, per això, les fruites seques de proximitat són també un dels ingredients que no falten mai a l’obrador.

El 2012 la pastisseria Bareche va rebre la menció especial del jurat en la 15a edició dels premis Barcelona, la millor botiga del món, per la seva iniciativa en el desenvolupament de productes nous i per la preocupació constant pels temes relacionats amb la salut.

La pastisseria Bareche reivindica la conciliació familiar

Des de l’any passat, la pastisseria Bareche no accepta encàrrecs ni per Nadal ni per Setmana Santa. L’obrador de la Sagrera treu fum les setmanes prèvies a les festes i aquestes pastisseres reivindiquen temps per estar amb la família. Diuen que accepten els horaris i la dedicació professional que requereix un obrador, però reclamen temps per exercir com a mares. Demanen comprensió i empatia als seus clients, ja que creuen important conscienciar la societat en la importància de conciliar la vida professional i familiar.