En total són cinc pisos i un d’aquests amb usos comunitaris. Són de 40 i 60 metres quadrats i pagaran cada mes 330 i 480 euros respectivament. Precisament el fet que els inquilins no hagin de patir per un augment del preu del lloguer és un dels avantatges principals d’aquest model d’habitatge. El projecte l’ha finançat la banca ètica Coop57.

En total hi viuran vuit persones, sòcies de la cooperativa Sostre Cívic. Se’ls va adjudicar el pis per odre d’antiguitat a la cooperativa només si complien amb els requisits que marca l’Ajuntament per accedir a habitatge de protecció oficial. Tots ells fa dos anys que van iniciar-se en el projecte i van poder decidir la distribució dels pisos i les característiques dels habitatges, que segueixen criteris de sostenibilitat ambiental.

Des de Sostre Cívic recorden l’enorme retorn social de la iniciativa, ja que la reforma ha anat a càrrec d’una empresa de reinserció social. Però, a més, posen l’accent en la importància que des d’un barri com el Born els veïns hi puguin viure amb preus per sota de mercat i amb la certesa que no els faran fora. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que aquestes iniciatives fan comunitat i enforteixen les aliances dels veïns amb el teixit comercial i associatiu del barri.

Dos models de cessió d’ús: la nova planta i la reforma

Recentment l’Ajuntament ha adjudicat quatre solars més per fer-hi més habitatges en cessió d’ús. En total a la ciutat hi ha 136 pisos en procés, inclosos els cinc del carrer de la Princesa. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha marcat dos models que segueix l’Ajuntament. El d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com el de La Borda, a Can Batlló, que és de nova construcció, i el de Sostre Cívic, al carrer de la Princesa, que és la reforma de pisos existents. Ja han anunciat que obriran noves convocatòries de cessió d’ús amb rehabilitació.