El jutge del Tribunal Suprem ha emès una ordre de detenció nacional contra Anna Gabriel per no comparèixer a declarar en el cas que s’instrueix per l’1-O. Una estona abans de conèixer la decisió judicial, la fiscalia ja havia sol·licitat que es dictés presó condicional per a Gabriel i que, per tant, es fes una ordre de crida i cerca, a parer seu, internacional. La decisió d’Anna Gabriel de quedar-se a Suïssa es va fer pública aquest dimarts.

A diferència del que passa amb la situació de Carles Puigdemont i els quatre exdiputats que són a Brussel·les, a Suïssa no regeix l’euroordre, per tant, el mecanisme seria demanar una detenció a través de la Interpol i, després, iniciar els tràmits d’extradició mitjançant el conveni signat entre tots dos països.

Suïssa contra les extradicions per motius polítics

El Govern suís ha avançat que el Codi penal del país no preveu concedir extradicions per causes polítiques. Segons ha afirmat el portaveu de l’Oficina Federal de Justícia, Foco Galli, a l’Agència EFE, el cas d’Anna Gabriel “es tracta segons totes les evidències d’un delicte polític. I segons el nostre Codi penal i la Convenció Europea de Drets de l’Home, una demanda d’extradició o qualsevol forma d’ajuda judicial no es poden concedir per aquest motiu”.

La legislació suïssa estableix que per acceptar una petició d’extradició, com a mínim una de les infraccions imputades ha d’estar sancionada tant a Suïssa com al país sol·licitant, i donar lloc a una extradició en totes dues legislacions.