Ha passat una setmana des que el Ministeri d’Educació va aixecar la llebre en apuntar que estudiava incloure a la preinscripció escolar del curs vinent una casella perquè les famílies poguessin triar el castellà com a llengua vehicular. En aquests dies, el Govern espanyol no ha aclarit si ho farà ni de quina manera ho concretaria.

Però aquest dimecres, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats, el ministre Íñigo Méndez de Vigo ha reconegut que el Govern “no pot modificar el model educatiu d’una comunitat autònoma, ni amb l’article 155  ni sense”. Ara bé, ha afirmat que “s’han de complir les sentències que diuen que el castellà també és llengua vehicular i que cal que s’ensenyi en una proporció raonable”.

Mena i Girauta carreguen contra el PP

Joan Mena, del Grup Parlamentari d’Units Podem, ha acusat Méndez de Vigo de “llançar la pedra i amagar la mà”, en no concretar si incorporaran “una casella per a la segregació lingüística”. Ha condemnat que el Govern vulgui “aprofitar el 155 per imposar per la porta del darrere” aquest canvi, que considera “il·legítim, classista, excloent i pensat per dividir”.

Des de Ciutadans, Juan Carlos Girauta ha acusat el Partit Popular de no haver fet res els darrers anys per garantir que el castellà sigui llengua vehicular a les escoles catalanes. “No escolti les veus que diuen que hi ha un consens social a Catalunya sobre la immersió. És fals. És un model classista que només afecta els qui no poden pagar una escola privada. Els qui poden pagar, trien el trilingüisme”, ha sentenciat.