Mercè Caso

La jutgessa degana dels jutjats de Barcelona, Mercè Caso, demana que s’impulsi una reforma del Codi penal per endurir l’article que regula els furts, és a dir, els robatoris sense violència ni intimidació i que no superen els 400 euros. Caso proposa que es pugui deduir la multireincidència, és a dir, la reiteració continuada del delicte, que el Tribunal Suprem va tombar per als delictes lleus com els furts.

La proposta de la degana és que si una persona té tres condemnes per delicte lleu, el quart fet similar es pugui considerar un delicte menys greu i se’l pugui castigar amb una pena de presó. Aquesta modificació resoldria, segons Caso, el col·lapse dels judicis per furts que hi ha als jutjats de Barcelona. Aquests fets s’han de portar a judici al cap de vuit dies d’haver-los comès i gairebé es van arribar a assenyalar al cap d’un any, fet que posa en risc així la prescripció dels fets.

Per això, es va habilitar un jutjat de reforç que ha eixugat part del col·lapse, tot i que la judicatura diu que no n’hi ha prou. També demanen un canvi del Codi penal la fiscalia de Barcelona. algunes associacions de fiscals i Foment del Treball. 

A banda de mesures legislatives, la degana dels jutjats de Barcelona també reclama més policies, perquè “els delinqüents no tinguin la sensació de poder actuar lliurement” i mesures socials, ja que “hi ha veritables professionals, però també hi ha persones de molta vulnerabilitat”.