Tant la judicatura com la fiscalia s’han pronunciat a favor de modificar el Codi penal i poder enviar a presó els autors dels furts multireincidents. Ara bé, aquesta és una qüestió que afecta el poder legislatiu i concretament el Congrés dels Diputats. Per això, hem preguntat sobre la qüestió als partits del Plenari Municipal amb representació a la cambra baixa i s’hi distingeixen clarament dues posicions.

JxC, Cs i el PP, a favor d’una reforma immediata

El regidor de Junts per Catalunya Jordi Martí admet que el canvi del Codi penal no és l’única mesura per reduir l’augment i posar fi al col·lapse que genera als jutjats, però sí “la solució de fons” per posar fi a la multireincidència dels furtadors, que ara mateix la llei no permet castigar perquè el Suprem ho va tombar per als delictes lleus. En aquest sentit, Martí proposa que cada tres condemnes per furt es castiguin els autors amb penes de presó, una proposta que el seu grup portarà, diu, al Congrés.

Qui ja ha presentat propostes són Cs i el PP, tot i que han quedat en via morta arran de la dissolució de les Corts i la convocatòria de noves eleccions. La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, és partidària de poder castigar els furtadors multireincidents amb penes de presó d’entre sis i 18 mesos i proposa aplicar-ho quan l’acusat acumuli tres condemnes per furt, malgrat que cap no superi els 400 €. La presidenta de Ciutadans a l’Ajuntament insisteix que “hi ha màfies especialitzades que saben com han de delinquir per saltar-se les lleis” i creu que cal “treure-les del carrer”.

Des del PP, Óscar Ramírez diu que és “fonamental” la reforma del Codi penal, tot i que també proposa impulsar jutjats especialitzats en delictes lleus per “donar una resposta més ràpida” al problema.

BComú, el PSC i ERC demanen un debat calmat i sense presses

Des de Barcelona en Comú, Marc Serra, que és membre de la coordinadora del partit, explica que calen diverses mesures per fer front a la problemàtica dels furts com ara mantenir el jutjat de reforç de delictes lleus i immediats, posar en marxa una fiscalia especialitzada en furts i robatoris o impulsar més ordres d’allunyament del transport públic o de llocs turístics.

“Hem de començar amb un increment de recursos i hem d’acabar segurament amb la modificació del Codi penal”, diu Serra, que reclama que cal un “debat serè i amb tranquil·litat” sobre la reforma. En aquest sentit, es mostra prudent i proposa obrir el debat a experts, advocats, associacions de jutges i entitats de defensa dels drets humans perquè valorin la millor proposta. En aquesta mateixa línia, es pronuncia la diputada al Congrés pel PSOE Mercè Perea, que alerta que “no es pot legislar amb la sang calenta” i demana a la resta de partits “seny.”

Esquerra Republicana és el partit més prudent a l’hora de modificar el Codi penal. El portaveu, Jordi Coronas, reconeix que els republicans no tenen una “posició clara” al respecte perquè creuen que endurint el Codi penal “tindrem les presons més plenes, però no abaixarem el nombre de delictes”.

Per això, aposten per la “justícia de proximitat”, és a dir, per impulsar mecanismes extrajudicials, com ara l’arbitratge, la mediació o la reparació per “descarregar la justícia ordinària” i resoldre la problemàtica. Aposten per atacar les causes dels furts ja que, segons Coronas, hi ha furtadors que actuen “per necessitat personal” i d’altres “perquè pertanyen a grups criminals”.