El dia de la Mercè ha arrencat aquest dimarts a primera hora del matí amb les activitats més tradicionals. Com cada 24 de setembre, grallers, trabucaires i timbalers aixequen del llit els veïns del Gòtic. La música popular i l’olor de pólvora ha congregat centenars de persones.

Les colles de grallers han estat les primeres a trencar el silenci, anunciant que arriba el moment llevar-se i baixar al carrer per sumar-se a la festa. A les 8 del matí han iniciat un recorregut que ha començat pel carrer Ample, Regomir, Ciutat, la plaça Sant Jaume, el carrer del Bisbe, la baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, la plaça de Sant Josep Oriol, el carrer de la Boqueria, Ferran i de nou a la plaça de Sant Jaume.

Els trabucaires han començat el seu recorregut a les 9.15 del matí a la Rambla, a l’altura de la Font de Canaletes, seguint pel carrer de Ferran fins a la plaça de Sant Jaume. Són vestigi dels bandolers catalans que antigament anaven armats amb un trabuc, un arma de foc portàtil, de canó curt i ample de boca acampanada. Els que participen aquest matí a la festa no porten munició i galegen en lloc de disparar, és a dir, llancen trets al cel en senyal de celebració. El president de coordinació de Trabucaires de Barcelona, Antoni Hernàndez, ha explicat que el que fan són recreacions històriques de la Guerra del Francès.

El ball de gegants passa el testimoni als castellers

La diada castellera de la Mercè ha tingut uns teloners a d’alçària: els Gegants de la Ciutat. Després de l’Anada a ofici, El Seguici Popular de Barcelona ha escortat les autoritats des de la basílica de la Mercè fins a la Plaça Sant Jaume, acompanyats de la banda Municipal i les colles castelleres cap a la Pla. Un cop a la plaça de Sant Jaume, els Gegants de la Ciutat i l’Àliga han fet els balls protocol·laris. Ha estat la introducció que escalfava la festa apaivagava els nervis previs a la Diada castellera de les colles locals.