La Guàrdia Urbana ha denunciat aquest dijous que està sent objecte d’amenaces i d’insults relacionats amb la mort de la gossa Sota, abatuda pel tret d’un agent amb l’arma reglamentària ara fa deu dies.

Davant d’aquesta circumstància, la policia municipal ha emès un comunicat en què denuncia els fets i en què “condemna i repulsa els insults” que està rebent “la Guàrdia Urbana com a institució, que s’estan produint tant a les xarxes socials com als agents a peu de carrer“.

Tanmateix, la policia barcelonina assegura que “hi ha una investigació oberta” i que vetllarà “perquè es faci de manera transparent i objectiva” per treure l’aigua clara dels fets, un episodi que lamenta, tot i reconèixer “la professionalitat demostrada en els milers de serveis i intervencions que realitzen els agents dia a dia”.

Segons l’atestat policial al qual ha tingut accés betevé, l’agent de la Guàrdia Urbana va disparar a la gossa després que aquesta se li abraonés per segona vegada per tornar-lo a mossegar.  L’informe policial recull que després de mossegar l’agent per primera vegada, els policies van requerir a l’home que lligués el gos. Ho va fer, però després l’home, de forma “agressiva i amenaçant”, va deslligar la gossa i la va incitar a agredir l’agent. Va ser llavors quan la gossa “saltava per abraonar-se” sobre parts vitals de l’agent, com el coll i la cara. Aquest va témer per la seva vida i va disparar-li.

Demanen a l’Ajuntament que denunciï per delictes d’odi

Segons el sindicat CSIF, aquest dijous han aparegut pintades a les proximitats del Teatre Grec, a Montjuïc, adreçades a la Guàrdia Urbana. Entre d’altres, s’hi pot llegir com s’adrecen —amb faltes d’ortografia— a l’agent autor del tret com a “mal parit” o “assassí”, i considera responsable de la mort de l’animal l’hotel Ayre, de la Gran Via de les Corts Catalanes. Alguna d’aquestes pintades exigeix “justícia per a Sota”.

Tant és així que CSIF ha demanat a l’Ajuntament que denunciï els fets a la Fiscalia d’Odi i Discriminació, davant la situació “que està patint la Guàrdia Urbana i l’agent” que va abatre l’animal. En la petició sindical adreçada al consistori -registrada aquest dijous- denuncia que, qui hi ha al darrere d’aquests fets, hi ha “associacions i partits com PACMA”, que segons el sindicat “han organitzat protestes violentes en què s’ha incitat a l’odi” i que responen a “motivacions polítiques”.

Nova protesta animalista

Aquest dissabte, 29 de desembre, l’entitat SOS Animals Maresme ha convocat una nova manifestació contra la mort de la Sota que sortirà a les 17 h des de la plaça d’Espanya i es dirigirà fins a les dependències de la Guàrdia Urbana de Montjuïc.

Convocatòria manifestació contra mort Sota

Libera interposa una denuncia penal

L’entitat animalista Libera ha anunciat que el passat 24 de desembre va interposar una denuncia penal per la mort de la Sota. La denúncia inclou un delicte de maltractament animal, un d’abandonament (per deixar la gossa agonitzant sense auxiliar-la) i un contra la integritat moral del propietari de l’animal, a banda dels delictes comesos pels agents implicats en el cas. En la denúncia, Libera sol·licita que es faci una autòpsia a la gossa per veure la trajectòria de la bala i també un examen de l’ADN de la boca  i que se citi tant els testimonis presencials dels fets com els agents que van participar-hi.

L’alcaldessa demana prudència

El comunicat policial coincideix amb l’anunci que ha fet el consistori, que aquest mateix dijous ha demanat “prudència” a la ciutadania, en relació amb les reaccions de protesta posteriors a la mort de l’animal. Ho ha dit l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que assegura que “a nosaltres no ens ha arribat cap testimoni directe ni cap imatge prèvia al moment del tret”. Amb tot, ha insistit que es revisaran els protocols i la formació policial, com ja va anunciar l’endemà dels fets.

La Sota va mossegar un ciutadà al juliol

Segons un atestat policial al qual ha tingut accés ‘La Vanguardia’, la gossa Sota ja havia mossegat un altre ciutadà el passat 14 de juliol. Un home va anar a donar unes monedes a l’indigent que estava demanant a l’estació de metro de la plaça d’Espanya quan aquest el va agafar, el va tirar a terra i li va començar a pegar. Arran d’això, la gossa que estava al seu costat “li va mossegar el dit de la mateixa mà”. A conseqüència de l’atac, l’home va haver de ser atès a l’ambulatori i després al Vall d’Hebron i a l’Hospital Clínic.