Leo Messi, jugador del FC Barcelona
@FCBarcelona_cat

La Policia Nacional ha citat a declarar els responsables de 96 bars de Barcelona per emissió il·legal de partits de la Lliga. Ho ha fet en el marc d’una macrooperació que ha inspeccionat més de 2.000 bars i restaurants a tot l’estat espanyol per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual. Això ha permès requisar més de 800 descodificadors il·legals. Aquesta pràctica il·legal s’ha detectat a 96 locals de la província de Barcelona, segons han confirmat fonts de la Policia Nacional a betevéLa Unitat Central de Ciberdelinqüència ha verificat els fets denunciats per la Lliga i ha procedit a desconnectar els dispositius que es feien servir, així com a intervenir el descodificador il·legal en el seu cas. 

La investigació va començar el novembre del 2018, quan representants de la Lliga van denunciar els titulars de diversos establiments públics per un presumpte delicte contra la propietat intel·lectual. La Unitat Central de Ciberdelinqüència va coordinar l’operatiu a escala estatal i va inspeccionar els establiments els dies 11, 12 i 13 de desembre. Els agents van comprovar que un 60 % dels establiments inspeccionats emetien partits de forma il·lícita a través de diferents sistemes. El més habitual, un descodificador “vitaminat”, és a dir, alterat il·legalment per descodificar el senyal privat i accedir al visionat del partit.

S’acusa els responsables dels comerços de posar a disposició dels clients contingut protegit per drets d’autor sense autorització. En un comunitat, la Policia Nacional assegura que aquesta pràctica ha causat importants perjudicis econòmics als titulars legítims -la Lliga, els seus clubs i els teleoperadors- així com als propietaris d’altres establiments públics que sí paguen les tarifes per emetre partits als seus locals.

Un abans i un després en la lluita contra la pirateria

El president de la Lliga, Javier Tebas, ha dit que l’operació policial “és un gran èxit que marca un abans i un després en la lluita contra la pirateria”. Segons una nota d’aquesta entitat, un 52 % dels establiments públics que emeten futbol estan subscrits al canal oficial de la Lliga, mentre que un 48 % en fan un ús il·lícit. Aquestes activitats fraudulentes suposen una pèrdua estimada de 400 milions d’euros al futbol espanyol.