(ACN) Salut preveu que els retards en el programa de detecció precoç de càncer de mama causats per la pandèmia s’hagin recuperat el primer trimestre del 2022. Això significa que se citaran les dones d’entre 50 i 69 anys que els toca fer-se la mamografia i que no s’hauran d’enviar invitacions addicionals per a les proves endarrerides, com passa ara, segons explica el coordinador de l’Oficina de Cribratge de Càncer, Josep Alfons Espinàs.

La primera onada de la pandèmia pel coronavirus, el març del 2020, va convertir els centres sanitaris en pràcticament monogràfics de la covid-19 i, entre altres suspensions, es van aturar els cribratges del càncer de mama i de còlon i recte, dues estratègies dirigides a persones d’entre 50 i 69 anys amb l’objectiu de detectar de forma precoç aquestes malalties quan encara no presenten símptomes.

En diagnosticar-se en estadis inicials, solen tenir un millor pronòstic i més possibilitats de curació. Aquest octubre el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, afirmava que preveu que es detectin “càncers en estadis més avançats” després de la covid-19.

Actualment, retards de màxim dos mesos

Després de la cinquena onada de la covid-19, els programes de detecció precoç han pogut recuperar retards i evitar sumar-ne de nous. El coordinador explica que, en aquests moments, algunes unitats de mamografies estan “al dia” i altres han reduït els temps de quatre mesos a un o dos com a màxim.

La previsió és que durant el primer trimestre de l’any que ve totes les unitats hagin fet les mamografies de detecció precoç que tocaven en els darrers dos anys.

El cribratge de càncer de còlon, una situació similar

El cribratge de càncer de còlon es troba en una situació similar, explica el coordinador, si bé el ritme de recuperació de les invitacions ha estat més ràpid, perquè la prova de sang oculta en femta és més fàcil. Aquí el factor limitant és la capacitat de colonoscòpies quan el resultat és positiu.

El 2020 no es van poder enviar el 38 % de les invitacions del cribratge de càncer de còlon ni el 30 % per al de mama, sobretot per a la primera onada, quan es van interrompre els programes més de quatre mesos. No es van poder citar un 30 % de les dones d’entre 50 i 69 anys que els tocava rebre la invitació, unes 126.000 de 420.000.