Les restriccions anunciades pel Govern de la Generalitat, per tal de contenir la covid-19 han provocat, en la majoria de ciutadans, el que els psicòlegs anomenen una “situació d’emergència”. Segons indiquen, aquesta situació esdevé quan les persones han de cancel·lar les seves activitats habituals i, de retruc, es veuen afectades per estrès. Els psicòlegs expliquen com la preocupació envers l’evolució d’aquesta malaltia juntament amb el confinament i les conseqüències econòmiques que poden esdevenir, poden provocar angoixes i un estat de mal humor que es pot agreujar per les hores que hauran de passar tancats a casa. Asseguren que l’angoixa és un sentiment normal en aquests tipus de situacions però que s’ha d’intentar evitar caure en situacions de pànic.

Per tal de poder aprendre a gestionar l’actual situació d’emergència, betevé ha parlat amb Ingebor Porcar, directora de la Unitat de Crisi de la UAB. Ha fet algunes recomanacions.

Evitar la sobreinformació

Informar-se entre una i dues vegades al dia i fer-ho de fonts oficials. Buscar informacions que siguin útils i que no “ens espantin”. Segons assegura Porcar “la informació de qualitat és l’ansiolític més potent que tenim” diu, però, que ha d’estar ben administrada i ha de ser de qualitat. Recomana que, a causa de la situació “d’elevada emocionalitat” les comunicacions han de ser entenedores i amb missatges especialment pedagògics.

Mantenir-se actius

Buscar tasques per mantenir-se actiu. Els experts aconsellen combinar entreteniment amb activitats que siguin “més útils” per ajudar que tot plegat tingui un sentit. “És important compaginar activitats com per exemple veure una sèrie amb d’altres que ens donin més benestar i que ens ajudin a contraposar possibles situacions d’angoixa, assegura Porcar. També es recomana fer esport a casa.

Combatre l’aïllament

Tot i que s’han de complir les mesures que recomanen evitar el contacte, existeixen tecnologies per poder seguir connectats com ara els telèfons o internet. Els experts recomanen combatre l’aïllament i reforçar la sensació de comunitat.

Evitar el contagi emocional

Existeixen moltes mesures d’autoprotecció per tal d’evitar el contagi físic, però també s’ha de procurar evitar el contagi emocional. Les emocions, positives i negatives, es contagien. Els experts recomanen ser curosos a l’hora de poder encomanar emocions com la com la ràbia, el pànic o la por irracional. És millor, asseguren, compartir emocions positives.