Totes les activitats i accions altruistes que fins ara s’han mogut per xarxes socials, xats familiars o fins i tot per canals més informals per combatre l’aïllament i la duresa del confinament pel coronavirus es poden vehicular des d’aquest divendres per un canal municipal. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha explicat que la plataforma de participació ciutadana Decidim.Barcelona es posa a disposició tant d’equipaments municipals com de tota la ciutadania per aglutinar i canalitzar totes les iniciatives comunitàries que han anat sorgint de manera espontània per pal·liar el confinament.

Segons Serra l’objectiu és “fer sostenible i més fàcil el dia a dia” d’aquest confinament per la covid-19 i més tenint en compte, ha dit el regidor, que “el temps d’aïllament serà llarg i cal trencar la rutina, canviar la quotidianitat i fer vida des de casa”.

L’apartat creat en la plataforma Decidim.Barcelona i que s’anomena Barcelona des de Casa ja acumula 20 iniciatives d’equipaments culturals o esportius o també amb material educatiu. Per exemple, les biblioteques ja han posat a disposició de la ciutadania 100.000 títols de llibres per consultar gratuïtament i el Museu del Disseny ha compartit un recorregut virtual de part del seu fons. El Born Centre de Cultura i Memòria així com la Fabra i Coats també posaran a l’abast de tothom recursos i materials.

Més enllà d’entitats i equipaments municipals, Marc Serra també ha fet una crida perquè “tota la ciutadania s’apoderi d’aquest espai i comparteixi les iniciatives que estigui impulsant”. Pel regidor el web el que pretén és que “iniciatives que ja floreixen als barris siguin el més accessibles possible per reduir l’angoixa i l’estrès que pot portar el fet de viure de forma aïllada”.

Cura dels més vulnerables

El web nou inclòs en la plataforma Decidim.Barcelona també ha de canalitzar iniciatives orientades als col·lectius més vulnerables, com la que ha impulsat el Mercat de Sants de repartiment de compres a domicili gratuïtament. En aquest sentit, el regidor de Drets de Ciutadania i Participació espera que s’estengui.

El que ja inclou el portal és el projecte Radars: una xarxa de voluntaris que s’intensifica perquè cap persona gran se senti sola.