L’ANC i Òmnium demanen accions al govern Torra

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha dit que “des de la lluita serena i persistent ens en sortirem” i que, d’aquesta manera, s’aconseguirà “la república catalana”. A més, Paluzie ha apuntat que la independència “és per a tothom”, tant per a “la majoria que la vol i la minoria que no la vol encara”. En referència al Govern espanyol, la presidenta de l’ANC ha afegit que “tenim un estat que, per reprimir l’autodeterminació de Catalunya, està disposat a vulnerar els drets individuals“.

També ha reclamat al govern Torra i a les formacions polítiques independentistes “que prioritzin l’interès col·lectiu al de partit”. En aquest sentit, ha demanat a l’executiu que “faci balanç del que es té i del que no” per aconseguir la independència i que “es torni a preparar per a un nou embat democràtic”.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha recordat que el referèndum de l’1 d’octubre va ser “l’acte més important de desobediència i autodeterminació que s’ha fet a Europa” i ha demanat als manifestants “autoestima col·lectiva i coratge”. Mauri ha exigit valentia al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè “assumeixi que l’Estat ha comès la més gran de les ofenses: reprimir la ciutadania. I aquesta ofensa, no la podrem oblidar mai”, ha afegit.

Discursos amb un to internacional

L’advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha encetat el torn de parlaments i ha assegurat que “el general Franco estaria orgullós de l’Espanya actual”, que “actua com un estat dictatorial”. A més, ha afegit que els catalans són en el “costat correcte de la història” i que no poden ser titllats “de terroristes”. Anwar ha acusat la justícia espanyola de tenir “una doble moral”.

L’advocat internacional de diversos polítics empresonats i exiliats Ben Emmerson considera que aquesta Diada “serà un dia clau per a la construcció” d’un nou país i apunta que serà “l’última celebració” d’un Onze de Setembre “sota domini castellà” i ha afegit que “Catalunya serà una república independent l’any vinent”.

Per la seva banda, el professor Thomas Schulze, ha cridat “Jo soc català”, parafrasejant el president estatunidenc John F. Kennedy quan, en un discurs cèlebre a Berlín, va dir: “Ich bin ein berliner” (“Jo soc berlinès”) per mostrar el suport dels Estats Units als ciutadans de l’alemanya de l’Oest. A més, ha argumentat que aquesta és “l’afirmació més valenta que es pot fer avui”.