La Fundació Vicki Bernadet ha alertat que el 80 % dels casos d’abús sexual a menors es produeixen en un entorn familiar. La dada s’ha fet pública aquest divendres, 19 de novembre, dia que se celebra el Dia Mundial per la Prevenció de l’Abús Infantil. Per conscienciar de la problemàtica, l’entitat ha engegat la campanya que duu com a títol “Cartes sobre la taula”, en la qual tres testimonis que van patir abusos durant la infància expliquen el seu cas. La campanya ha estat creada per l’agència Ogilvy Barcelona i a les xarxes socials es pot seguir amb l’etiqueta #HablemosdelAbusoSexualInfantil.

Trencar un tabú

La campanya està protagonitzada per Nuria Calero, Carles Castells i Mercè Pàmies, tres víctimes d’abús sexual infantil que, per primera vegada, exposen la dura situació que els va tocar experimentar i que formen part d’aquest 80 % dels casos d’abusos sexuals que s’han produït en un entorn de confiança. En el cas del Carles Castells, tenia 10 anys quan va ser víctima dels abusos, però no va poder explicar els fets fins que no va tenir-ne 47. En l’entrevista alerta que molta gent creu que els “abusos es viuen lluny de casa, però la realitat és una altra” i diu que s’esgarrifa cada vegada que sent “a casa meva no passarà”.

Una altra de les testimonis, la Núria Calero, explica que els abusos els va patir a mans del seu pare i va haver de reviure l’experiència quan la seva filla també va ser víctima, en aquest cas, del padrastre. Ella afirma que “em sento culpable per pensar que, com que ja m’havia trobat amb un monstre, havia de centrar tota la meva atenció i preocupació a protegir la meva filla d’ell. Mai no vaig imaginar que fos possible trobar un segon monstre en aquesta vida, igual o pitjor que l’anterior”.

La Mercè Pàmies explica que fins a l’instant abans del primer abús sexual era una nena alegre. “Vaig canviar de sobte. Després de patir l’abús em sentia desconcertada, atrapada, trista, bruta, sola… I plorava, plorava molt, en silenci. Vaig créixer amb por“.

Més eines de prevenció

Per Vicki Bernadet, l’aparició de tres testimonis reals a la campanya suposa “un gest de generositat i valentia, poques vegades reconegut i valorat per tot el que representa. Trencar el silenci en l’àmbit col·lectiu és necessari, però no menys necessari és recordar i reconèixer que és un procés complex per a qualsevol víctima”. L’entitat afirma que cal més formació i assistència especialitzada per a les víctimes d’abús social infantil. Aquest dijous l’organització Save the Children va alertar que el 70 % dels casos d’abusos a menors s’acaben arxivant abans d’arribar a judici.

1.350 demandes d’ajuda durant el 2020

Els responsables de la Fundació Vicki Bernadet expliquen que després d’un “any complex durant la pandèmia provocada pel coronavirus” van rebre al llarg de l’any 2020 un total de 1.350 demandes d’ajuda i va oferir suport psicològic a 356 víctimes d’abusos sexuals infantils. Durant aquest mateix any el Servei de Formació i Prevenció va atendre un total de 7.696 beneficiaris. “Amb la implicació de tot l’equip, hem adaptat tots els nostres serveis també al format en línia, cosa que ens ha permès donar continuïtat a les nostres teràpies, serveis d’acollida i cursos de formació durant tot el confinament domiciliari”.