menors nens d'esquenes no identificables

Durant el 2020, el servei especialitzat contra la violència sexual infantil PrevenSI va rebre 366 contactes directes -telèfon, xat o mail-, un 30 % dels quals són de persones preocupades per l’atracció cap a infants o adolescents. Concretament, el web va rebre un total de 42.846 visites, l’11,4 % de les quals van ser a l’apartat dirigit a persones que se senten atretes per menors.

Des del servei també han observat que, en el darrer trimestre del 2020, es va produir una tendència a l’alça en el nombre de visites en aquest apartat i, segons explica l’entitat, s’ha consolidat el febrer d’aquest any. Durant aquest mes ha estat l’apartat més visitat del web, amb un total de 845 visites, el 34,18 % del total.

Què és PrevenSI?

PrevenSI és una iniciativa impulsada per l’entitat social Intress, la Fundació IRES i l’Institut de Psicologia Forense, capdavantera a l’estat espanyol (tot i que funciona des de fa dècades en altres països), que vol ser un pas endavant en la prevenció de la violència sexual infantil. El servei té com a singularitat l’atenció a les persones preocupades perquè senten atracció cap a infants i adolescents, tot i que també dona resposta a qualsevol persona o organització que requereixi assessorament sobre com actuar davant d’una situació de violència sexual infantil o a l’hora d’aplicar mesures preventives.

Línia d’atenció directa

El setembre del 2019 va posar en marxa la primera línia d’atenció telefònica (900 440 443), xat o correu electrònic dedicada a l’abordatge de la violència sexual infantil i a la prevenció de la pedofília i la pederàstia. Des d’aleshores, ha mantingut oberta la línia d’atenció directa 20 hores setmanals, amb l’excepció del període de confinament, en què va donar atenció continuada de 10 a 20 h de dilluns a divendres. Però, malauradament, el servei alerta que no pot atendre totes les demandes per manca de recursos i això els ha forçat a reduir l’horari fins a les 12 hores setmanals (dilluns i divendres, de 16 a 20 h, i dimecres, de 10 a 14 h).

Segons informen els responsables del servei, aquest acompanyament expert obre la porta a evitar agressions sexuals. Per això, les entitats demanen compromís polític i recursos econòmics per prevenir la violència sexual infantil i remarquen que és imprescindible donar una resposta especialitzada a totes les persones que consulten i contacten diàriament amb la plataforma. Lamenten que a Catalunya no es “dediquen fons públics de forma directa” a un servei d’aquest tipus.

El 5 % d’homes adults poden sentir atracció cap als infants

Els estudis indiquen que entre un 10 % i un 25 % de la població ha estat víctima de violència sexual en la infància i un 44 % dels infants l’han patida de forma repetida, assenyala PrevenSI. La realitat d’aquesta problemàtica posa de manifest que només es denuncia, aproximadament, un 15 % del total dels casos. I es calcula que avui dia fins al 5 % d’homes adults poden sentir atracció sexual cap als infants (pedofília), recalquen des del servei.