El col·lectiu ciberfeminista DonesTech presenta el Moviment F5, contra les violències masclistes en línia. Ho ha fet amb una foguera simbòlica a través del web Stop violències masclistes online, en què tothom qui ho vulgui pot compartir missatges de violència digital que hagi rebut per “cremar-los”.

El Moviment F5 és una campanya contra aquest tipus d’agressions en l’àmbit digital, que, segons Amnistia Internacional, es calcula que afecten una de cada cinc dones al llarg de la seva vida. Es caracteritzen per ser molt sovint invisibles i per presentar-se de formes diverses: insults, calúmnies, manipulació de dades, amenaces o xantatge, entre d’altres. A més, solen estar marcades per l’anonimat de l’agressor.

Prevenir els atacs i aprendre a gestionar-los

El Moviment F5 vol posar en marxa diverses accions per prevenir els atacs, així com respostes per gestionar-los. Per exemple, la campanya defensa el paper de l’autodefensa feminista digital, que vol dotar d’eines de seguretat individuals i generar consciència col·lectiva. A més, també exigeix una millora en el marc jurídic i l’accés a drets i polítiques actives que aturin aquestes violències.

En l’acte de presentació, que s’ha realitzat a la plaça de la Gardunya, hi han participat la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; l’advocada especialitzada en violències masclistes, Laia Serra; i una activista afectada per la violència masclista en línia, Guillermina Toressi. Insisteixen que, en molts casos, aquest tipus d’agressions i assetjaments provoquen que les dones abandonin l’espai digital: “Hem de crear un espai segur que no faci fora les víctimes”, diuen.