L’organització Save the Children ha denunciat aquest dijous que prop d’un 70 % dels processos judicials que s’inicien perquè un infant pot haver estat víctima d’abusos sexuals s’arxiven abans d’arribar a judici. L’ONG ha donat aquestes dades quan queden pocs dies per a la commemoració del Dia Internacional dels Drets dels Infants, que se celebra el 20 de novembre.

El “calvari” dels menors que han patit abusos

L’entitat afirma que els nens i nenes que acaben declarant en un judici per haver patit abusos sexuals viuen “un calvari”. Afirmen que són obligats a declarar fins a quatre vegades i alguns dels processos s’allarguen fins a cinc anys. L’organització detalla que els menors han de narrar la seva experiència traumàtica davant diversos professionals, exposant-se a reviure l’abús i “perjudicar la credibilitat del seu testimoniatge per eventuals contradiccions”.

En la majoria dels casos, el procés comença en dependències policials o de la Guàrdia Civil, i continua amb proves pericials i una exploració per la fiscalia o en plenari. Segons Antoni Pérez, director de l’entitat a Catalunya, “el sistema encara té greus mancances: la majoria de professionals de l’àmbit jurídic encara no tenen formació en drets d’infància i en violència contra els nens i les nenes”. Per això reclamen urgentment l’especialització de la justícia, inclosos jutges i fiscals.

L’organització ha extret aquestes dades després d’analitzar en un estudi 394 sentències d’abusos sexuals a infants entre el 2019 i el 2020 a l’estat espanyol, corresponents a 432 víctimes. En gairebé de 8 de cada 10 casos no es va gravar el testimoniatge del nen o la nena (l’anomenada prova preconstituïda), fet que els hauria evitat acudir en persona al judici i reviure el trauma.

El 84 % dels abusadors són coneguts

Segons l’anàlisi de Save the Children, el 84 % dels abusadors són coneguts, en major o menor grau, pels nens i les nenes. Entre els espais més comuns on es produeixen els abusos destaca l‘entorn familiar amb gairebé la meitat (49,5 %) dels casos analitzats, i la figura del pare és la més freqüent. Prop del 45 % dels abusos (un 44,7 %) es produeixen a menors d’entre 13 i 16 anys, però l’edat mitjana en que es comencen a patir les agressions és als 11 anys i mig. L’organització afegeix que en el 78,9 % dels casos les víctimes són nenes i noies adolescents.

Més d’un miler de casos el 2020 a Catalunya

Segons les dades del Ministeri de l’Interior el 2020, el 50 % de las denúncies rebudes per abusos i agressions sexuals tenen com a víctima a un menor. En total, es van presentar 5.685 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima infants i adolescents. A Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra, l’any 2020 se’n van denunciar 1.129 casos. Des de Save The Children, però, insisteixen que “aquestes dades són només la punta de l’iceberg” i estimen que només un 15 % dels casos es denuncien.