“Mentre em quedi una gota de sang, lluitaré pel meu país, l’Afganistan”. És el crit sentit d’un grup de refugiades afganeses que aquest dimarts s’han unit per demanar més implicació del Govern espanyol en l’evacuació del país i també més ajudes per als refugiats que ja viuen aquí. Reunides a la plaça de Sant Jaume han denunciat “el terror i la barbàrie” del règim dels talibans, que han tornat a imposar la llei islàmica al país 20 anys després.

Relat de barbàrie de les supervivents

La majoria de les manifestants afganeses són refugiades polítiques que fa anys que viuen a la ciutat i, ara, s’estan organitzant per visibilitar la seva situació i demanar ajudes “reals i concretes”. Les dones asseguren que el Govern espanyol va comprometre’s a evacuar més gent de la que finalment han ajudat a marxar del país. Lluint banderes de l’Afganistan han volgut fer una acció simbòlica trepitjant un burka i han cridat per la llibertat de les dones afganeses.

En un relat esfereïdor, la Lema Rashid, que fa 12 anys que va fugir del país, explica com sovint les dones són violades si surten soles al carrer (els talibans han prohibit que vagin sense un home). Amb llàgrimes als ulls, recorda com recentment una dona policia ha estat assassinada brutalment pels talibans, que van buidar-li el crani amb un tornavís pel simple fet de continuar fent d’agent sent una dona.

Totes les dones concentrades aquest dimarts reclamen “un millor acompanyament per als refugiats”, més ajudes i més concretes i demanen “al món no mirar a un altre costat, com ja van fer ara fa 20 anys”.

dones refugiades de l'Afganiestan amb vels i burca
En la protesta, han mostrat un burca que han trepitjat per denunciar l’opressió del règim dels talibans.

ERC reclama a Colau una taula de seguiment de la població d’origen afganès

La regidora del Grup Municipal d’ERC, Eva Baró, ha acompanyat les manifestants i ha reclamat al govern municipal que creïi de una taula de seguiment “de les necessitats de la població barcelonina d’origen afganès per oferir orientació i acompanyament, tant en l’àmbit personal com en els tràmits i accions requerides d’evacuació” dels familiars amenaçats a l’Afganistan.

La petició es farà amb un prec al govern municipal en la comissió de presidència d’aquest dimecres, on també reclamen a Colau que elevi aquestes necessitats al govern català i l’espanyol.