La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l’OMS, Maria Neira, ha assegurat que cal un estudi epidemiològic abans de decidir si cal vacunar els menors de 12 anys. “Crec que es podria evitar la vacunació en aquesta franja”, ha afirmat en una entrevista a RAC1. Neira diu que caldrà veure si hi circula molt el virus en aquestes edats, però ja ha avançat que amb les dades actuals ja s’ha vist que hi ha circulat poc.

Neira ha afirmat que és partidària de tenir la resta d’edats ben vacunades i, sobretot, les de risc abans de pensar en els més petits. De fet, l’EMA (Agència Europa de Medicaments) encara no ha aprovat que als menors de 12 se’ls pugui administrar el vaccí. Salut va dir fa uns dies que Pfizer i Moderna estaven estudiant la viabilitat de les vacunes en aquestes franges i que la vacunació podria arribar el gener del 2022.

“La tercera dosi es pot posposar”

Sobre si és necessària una tercera dosi a la població en general, ha dit que “es pot posposar” i que ara no és necessària. Si finalment el virus es convertís en endèmic, “pot ser sí que caldria”. Ara bé, diu que actualment la prioritat és immunitzar la població en general i aposta per posposar la tercera dosi almenys fins que el 45 % de la població mundial tingui la primera. Per ara s’està administrant la tercera dosi als malalts immunodeprimits greus.

En dos anys es podria donar per acabar la pandèmia

Neira ha pronosticat que en un termini de dos anys es podria donar per acabada la pandèmia. Ara bé, ha avisat que s’haurien de revisar les formes de consum, la producció i els estils de vida per parar la “destrucció dels ecosistemes” que ens poden perjudicar amb l’aparició de més pandèmies i problemes per a la salut.