L’Ajuntament de Barcelona ha fet una crida perquè els barcelonins ofereixin pisos i habitacions buits per acollir refugiats, coincidint amb la crisi política i social a l’Afganistan. El consistori ha explicat que ha incrementat les converses amb les entitats de la ciutat que treballen en l’acollida de refugiats (com Migra Studium, Barcelona Actua, Punt de Referència i Refugees Welcome), amb l’objectiu d’augmentar les places disponibles preveient que hi haurà un augment de demanda les properes setmanes.

De fet, el consistori ha explicat que amb aquesta crida donen resposta als missatges de solidaritat que han rebut aquests dies. Ja va passar durant la crisi migratòria del 2016, quan es van rebre 2.500 oferiments de ciutadans en 10 dies. Ara, diu l’Ajuntament, estan preparats per donar resposta a la solidaritat dels barcelonins. Precisament per poder gestionar l’oferta que fan els particulars a través de les entitats, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni crearà aquest gener una secretaria tècnica, amb un pressupost de 200.000 €.

El 2020, hi havia actives 55 llars acollidores a Barcelona, on s’allotjaven 50 persones de 23 nacionalitats diferents vivint en família, la majoria de les quals estaven pendents de resoldre la seva situació legal a l’estat espanyol.

Arribada de refugiats afganesos

La situació a l’Afganistan fa preveure una demanda més gran per acollir refugiats d’aquest país centreasiàtic, tot i que el perfil dels afganesos respon al de famílies senceres, i no pas individus sols, fet que en complica l’acollida a llars de barcelonins. Els refugiats de l’Agfanistan que arribin a Barcelona sí que podran allotjar-se a les 50 places en equipaments municipals que l’Ajuntament ha posat a disposició de la Secretaria d’Estat de Migracions per derivar-hi part dels evacuats en avio pel Govern espanyol els últims dies.

L’arribada dels talibans al poder de l’Afganistan ha fet que molts ciutadans del país centreasiàtic en vulguin sortir. La comunitat afganesa a Catalunya s’ha manifestat en diverses ocasions per demanar ajuda internacional.