foneria de canons

(ACN) La Foneria de Canons de la Rambla de Barcelona renaixerà com a centre de cultura digital després de més de 20 anys d’inactivitat. El president del govern, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han presentat aquest dimecres el projecte que convertirà l’edifici en un centre d’investigació, experimentació i desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals, que inclourà també un espai expositiu obert a la ciutadania. El centre —propietat de la Generalitat— preveu estar totalment operatiu el 2027. Tot i això, Garriga ha deixat clar que no esperaran a obrir-lo per començar a fer coses. “Creiem que es tracta d’un sector capdavanter que es troba en un punt de maduresa important”, ha subratllat.

També ha remarcat que l’objectiu del centre és donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital. “Volem sumar amb els centres culturals de tot el país, que han de trobar en la Foneria un espai de treball compartit”, ha assenyalat la responsable de Cultura. Paral·lelament, ha subratllat que la voluntat del govern és situar Catalunya en el mapa dels centres culturals digitals de prestigi.

Un espai “innovador” que combinarà recerca, creació i divulgació

En la mateixa línia s’ha expressat Aragonès, que ha assegurat que es tractarà d’un espai innovador, que combinarà la investigació, la recerca, amb la creació i la divulgació. També ha afegit que serà un punt de trobada, d’experimentació, de professionals i artistes de Catalunya i d’arreu del món que treballen en l’àmbit de la cultura digital. “Volem que la ciutadania se’l pugui fer seu i que hi pugui participar”, ha conclòs. Per aquest motiu, ha destacat que tindrà un clar impacte en la dinamització de tota la part baixa de la Rambla i de Ciutat Vella.

Foto: Arnau Pascual Monells

Quant a la distribució d’usos del futur equipament, s’han previst 910 m² dedicats a l’espai d’exhibició (recepció, sales d’exposició, magatzems, etc.) en les dues plantes inferiors i 716 m² per a espais de treball i formació (tallers, laboratoris, espais polivalents i aules) en les plantes superiors.

La intenció és que la Foneria sigui també una porta d’entrada al Catalunya Media City, el gran “hub” audiovisual i digital projectat a les Tres Xemeneies. Així doncs, han explicat que funcionarà com a banc de proves de projectes que més endavant formaran part del gran equipament del Besòs i, alhora, oferirà els continguts del Catalunya Media City a la ciutadania aprofitant la ubicació central de la Rambla.

13 milions d’euros per reformar l’edifici

De planta rectangular, l’edifici té una superfície de 3.380 m construïts dividits en cinc plantes: planta baixa, planta entresol i tres altures (la superior estarà dedicada, però, a serveis). Aquest immoble, propietat de la Generalitat de Catalunya, està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres de reforma de l’edifici es dividiran en dues fases. La licitació dels treballs de rehabilitació de la façana ja està en marxa, l’execució s’iniciarà el gener del 2024 i s’allargarà durant tot l’any vinent. El concurs per a la reforma arquitectònica i la redacció del projecte de l’interior també es faran durant l’exercici vinent. D’aquesta forma, es preveu que les obres de la reforma interior comencin el 2025 i que el centre s’obri al públic el 2027.