tres xemeneies sant adrià besòs

(ACN/redacció) El Ple de l’Ajuntament de Badalona ha donat el vistiplau al Pla director urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies. La planificació urbanística per reflotar l’entorn del Besòs ha rebut aquest dimarts l’aval explícit de tot el govern local excepte les dues regidores d’ECP —que s’han abstingut— i també hi ha votat a favor el PP.

Tot i que el PDU no necessita una validació jurídica dels ajuntaments dels municipis directament afectats, la Generalitat de Catalunya va accedir a passar pels plens per enfortir el projecte. Sant Adrià de Besòs també hi ha votat a favor. El pla director l’haurà d’aprovar properament la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. La Generalitat confia que es podrà començar a executar el 2023.

El “hub” podria ser una realitat el 2030

La Catalunya Media City, el projecte del “hub” audiovisual de les Tres Xemeneies, vol ser el gran motor transformador econòmic i social de la pròxima dècada a Catalunya. Per al territori, la iniciativa vol ser també un pas definitiu per erradicar vulnerabilitats a l’extrem nord de Barcelona i fer reflotar econòmicament les ciutats del Besòs. Segons el govern català, el “hub” podria ser una realitat el 2030.

Ara bé, l’entrada de la Generalitat al Consorci del Besòs va generar els dubtes dels veïns.

Un acte per mostrar unitat al voltant del “hub”

El projecte, va apuntar el vicepresident, Jordi Puigneró, servirà per “erradicar vulnerabilitats econòmiques, socials i residencials” a l’àmbit del Besòs. “Estem alineats i creiem en l’oportunitat que ens pot donar aquest ‘hub’”, va afegir l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete, en un acte conjunt celebrat el dia 23 de setembre per mostrar unitat al voltant del projecte de les Tres Xemeneies. Per la seva banda, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, creu que ja tocava perquè “en aquest costat del Besòs fa molt de temps que reclamem el nostre paper al país”.

En aquest mateix acte, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va assenyalar l’horitzó del 2030, si bé la intenció és que el projecte es pugui anar completant per fases per tal que la ciutadania en pugui començar a notar alguns dels efectes abans d’aquesta data.

Tradició artística, cultural i industrial del país

El primer pas és l’aprovació del Pla director urbanístic de les Tres Xemeneies als plens dels Ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Badalona. Ara que aquest aval ja és una realitat, el “hub” audiovisual pot començar a caminar.

“El naixement de la Catalunya Media City s’alimenta del potencial de la tradició artística, cultural i industrial del país. Té una ubicació estratègica i serà al servei del talent del país i per atreure talent extern”, va concloure el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que considera les Tres Xemeneies un element “clau” per a la competitivitat de Catalunya.

Retorn al projecte inicial i reducció del parc d’habitatges protegits 

La Generalitat ha decidit tornar al projecte inicial de les Tres Xemeneies i mantenir els 1.844 pisos de protecció previstos en aquest entorn situat entre Badalona i Sant Adrià de Besòs. Aquesta era la xifra que es preveia en el Pla director urbanístic (PDU) i que els plens de les dues localitats ja havien validat, una dada, però, que la Generalitat plantejava elevar inicialment fins als 1.959 habitatges. Això reduïa els metres quadrats construïbles de 104 a 90 i deixava la superfície útil en 65 metres quadrats. Finalment, però, es manté la dada de 1.844.

Un “hub” digital i audiovisual

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i el de Cultura lideraran el projecte estratègic del futur pol digital i audiovisual. El projecte vol consolidar Catalunya com a “hub” digital europeu de referència internacional, també en l’àmbit de la indústria audiovisual i cultural.

El “hub” digital i audiovisual vol transformar les Tres Xemeneies i l’entorn en un centre referent a escala mundial en producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors audiovisual i digital.