La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha parlat de la investigació contra alguns alcaldes de Catalunya per donar suport a l’1 d’Octubre. Segarra ha negat que hi hagi “una causa general o una opinió generalitzada” perquè “són conductes personals”. Ha dit que “s’analitzarà cas per cas” i ha avançat que algunes diligències estan “ultimades”. Ara bé, no ha concretat si aquestes investigacions acabaran en querelles ni tampoc les ha quantificat. En aquest sentit ha dit que “és possible que es pugui anar donant sortida a les resolucions que posin fi a les diligències: judicialitzant-les o arxivant-les“.

Segarra ha fet aquestes declaracions a la Ciutat de la Justícia, el que ha passat la seva primera visita a Barcelona des que va ser nomenada. Primer s’ha reunit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb el seu president Jesús María Barrientos i després ha mantingut reunions amb la fiscalia superior de Catalunya i la de Barcelona.

La renovació del CGPJ

Sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial, la fiscal general de l’Estat ha valorat positivament una possible reforma del sistema d’elecció dels vocals per guanyar independència judicial. “Si es replantegen altres formes d’elecció dels vocals del CGPJ, benvinguda sigui, respectant sempre els àmbits de decisió i les decisions de les institucions”, ha conclòs. Pel que fa al fet que s’hagi congelat l’elecció del nou president, després de la retirada de Manuel Marchena, ha considerat “prudent” la decisió.