La Rambla de Barcelona rep a l’any més de 100 milions de visitants. L’ús intensiu d’aquesta artèria principal de la ciutat provoca desgast tant en el seu paviment com en altres elements. L’estat actual del passeig, presenta segons l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, greus mancances de manteniment, una situació que ha provocat que l’entitat mogui fitxa i entregui al districte un informe en què indiquen les actuacions més urgents que cal fer abans de la reforma integral prevista a mitjà termini.

Aquesta entitat denuncia que tot i que la Rambla té un Pla Especial aprovat el maig de 2016 que preveu que certs elements del passeig s’han d’eliminar, aquests elements encara hi continuen. L’entitat assegura que les tasques de manteniment i la reparació d’elements trencats de la Rambla no poden esperar a l’execució de la remodelació del passeig.

Les cabines haurien d’estar fora fa dos anys

La supressió de certs elements del passeig, com ara cabines telefòniques, com també el soterrament dels armaris de les companyies de serveis també estan inclosos en aquesta llista. De fet el Pla Especial de la Rambla, aprovat el 27 de maig de 2016, deixava fora de normativa aquests elements. L’entitat es queixa que tot i això encara hi estiguin presents.

Un paviment per on passen cent milions de visitants l’any

El 60 % del paviment central de la Rambla està deteriorat, però no és l’únic element d’aquest passeig, d’1,3 quilòmetres de llargària, que té desperfectes. El president de l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, Fermín Villar, lamenta que “hi ha voreres esquerdades, on es pot ensopegar, hi ha escocells d’arbres amb els marges aixecats, hi ha molta caiguda, és clar, en dies punta tenim 350.000 persones caminant amunt i avall, hi ha molta inseguretat de coses previsibles”.

La Rambla, ‘auditada’

L’entitat reclama actuacions urgents, no per motius estètics sinó per seguretat. Asseguren que aquests treballs no poden esperar a la futura remodelació integral del passeig. “El calendari és teòric, falta veure què passa després de les eleccions, el Pla Especial de la Rambla està en vigor però sembla que ningú no se’n recorda perquè obliga a unes quantes coses que no s’estan fent. Llavors necessitem arreglar el dia a dia, que la Rambla està molt atrotinada”.

El districte assegura que hi treballa

L’entitat ha fet arribar al districte de Ciutat Vella una llista amb les actuacions més urgents. La regidora, Gala Pin, ha dit que ja han pres nota. “Totes estan en vies de resoldre’s. Algunes han d’esperar una mica més, com pot ser les del paviment perquè necessitem que hi hagi disponibilitat de rajoles o com pot ser les que tenen a veure amb els requeriments que fem a les companyies de serveis”, assegura Pin.