La consellera de Salut, Alba Vergés, ha tornat a carregar contra la polèmica missa a la Sagrada Família d’aquest dissabte. Primer la va criticar en una piulada a Twitter i aquest dilluns n’ha tornat a parlar en una compareixença per valorar la situació epidemiològica a Catalunya. Vergés ha estat contundent sobre les imatges que es van veure de l’esdeveniment: “Evidentment no em van agradar”, ha dit, i ha afegit que “és un acte organitzat expressament que s’hauria pogut posposar perfectament”. Per això ha obert la porta a ampliar la restricció i limitar no només l’aforament en un 30 % als actes de culte, sinó també el nombre de persones.

La consellera ha reconegut també que el decret d’estat d’alarma no permet prohibir la llibertat de culte perquè és un dret fonamental. Per això, ha recordat, el govern de la Generalitat va establir una limitació de l’aforament del 30 % a qualsevol centre de culte, una mesura que ha reconegut que “no ha estat suficient per evitar imatges com les del cap de setmana”.

“Tot el que es pugui posposar, s’ha de posposar”

Tot i que el Procicat debatrà quina és la millor opció per evitar esdeveniments com la missa, ha puntualitzat que les resolucions no poden recollir totes les casuístiques. Per això, Vergés ha demanat a la ciutadania que “tot el que es pugui posposar i no sigui imprescindible, doncs no ho fem”, independentment de l’activitat.  La responsable de Salut ha insistit que la situació epidemiològica és molt complicada.  També ha criticat el discurs de l’arquebisbat, que ha defensat que va complir amb mesures estrictes, “quan és evident que l’acte surt de mare”.

En tot cas, el Departament de Salut ja ha confirmat que investigarà si es van complir totes les mesures per prevenir els contagis de coronavirus. Per la seva banda, el Departament de Justícia també ha avançat que demanarà al Procicat que prohibeixi les concentracions de més de 100 persones en actes religiosos.

Batlle: “No hi va haver congestió de persones”

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va ser un dels assistents de l’Ajuntament a la missa de la Sagrada Família. En declaracions al programa ‘El món a RAC1’, Batlle ha assegurat que l’acte “complia la norma” pel que fa a l’aforament de persones i descarta que hi hagués aglomeracions: “No em va fer la impressió que hi hagués cap tipus de congestió de persones”, ha dit. D’altra banda, comprèn que la missa hagi pogut generar “inquietud i malestar en sectors que pensen que estan fent les coses bé i que veuen que algunes coses es permeten i d’altres no”, ha afirmat, en referència a les crítiques del sector de la cultura.