Habitatge

La llei de l’oferta i la demanda

L’accés a l’habitatge s’ha convertit en un malson per a molts barcelonins. El preu del lloguer a la ciutat ha pujat un 38 % en els últims cinc anys i se situa en 949 euros al mes de mitjana. De fet, el 65 % dels desnonaments a Catalunya són per impagament de lloguer. En el cas de l’obra nova, el 2018 el preu es va enfilar fins als 658.000 euros de mitjana, un 33 % més que l’any anterior. Tot i així, es calcula que hi ha entorn de 13.000 pisos buits. Les mesures per compensar aquesta situació, com el pla per ampliar la durada dels contractes i limitar els preus del lloguer; el dret de compra preferent de l’Ajuntament, o la imposició als promotors de destinar un 30 % de les promocions a l’habitatge social, que actualment només suposa un 2 % del parc total de la ciutat, semblen lluny de fer notar els efectes que pot tenir sobre el mercat.

Bogotà (Colòmbia)

“A Bogotà els barris estan dividits per estrats. Cada estrat té una manera de cobrar els impostos i rebuts, la llum, l’aigua… Hi ha moltes diferències entre l’estrat 1  i el 5, que és el de la gent més rica”

Tetuan (el Marroc)

“A Tetuan, tot i ser una ciutat petita, ja hi ha arribat la bombolla immobiliària… A bona part de la gent marroquina que viu fora li és més fàcil invertir i comprar a Tetuan”

Lisboa (Portugal)

“Quan busques casa a Barcelona no saps mai per l’anunci què t’hi trobaràs. És bastant més car que Lisboa, tot i que allà estan començant a pujar de manera desmesurada”

Valparaíso (Xile)

“A Valparaíso és més econòmic llogar una casa o habitació… A Barcelona et demanen molta documentació, aval i tres mesos de garantia. A Xile el contracte és de paraula”

Nashville (els EUA)

“A Nashville és més fàcil trobar més espai per menys diners. Hi ha més espai i més barat, però hi ha coses més cares com ara el menjar i la beguda”

Sao José do Rio Preto (el Brasil)

“Al Brasil encara tenim la idea de comprar l’habitatge. És un dels principals problemes del país i cal molta feina per fer”

París (França)

“Hi ha molt habitatge social, cada ciutat en té un percentatge. A París, on hi ha gent més pobra, hi ha més habitatge social. I, a la part rica, menys”