A l’aula de tecnologia de l’Institut Fort Pius (el Fort Pienc) els alumnes de 3r d’ESO han de construir estructures en moviment. Uns han optat per pensar com fer un ascensor, mentre que un altre grup es decanta per dissenyar un telecadira, des de la idea inicial fins a la creació de la maqueta final, els responsables són els alumnes. És un exemple de la filosofia “maker” que vol convertir l’alumnat en creadors i faedors, incentivant així la seva curiositat i imaginació.

Programa innovador i per afavorir l’equitat

Un programa del Consorci d’Educació, que s’emmarca dins les Aliances Magnet ,que afavoreixen la col·laboració d’escoles i instituts amb diferents organismes, en aquest cas, el FabLab Barcelona. El seu director, Guillem Camprodon, explica que per impulsar aquesta innovació pedagògica “no calen grans infraestructures”, sinó que cada centre pot adaptar els continguts. Per tot plegat considera que “no és un moviment elitista”, sinó que ha de permetre donar oportunitats a tot l’alumnat.

Lluita contra la segregació

En aquesta línia des de la Fundació Bofill, Roger Argemí, destaca que el programa és una combinació “d’innovació i equitat” i que pot permetre “que cada institut brilli amb llum pròpia”. En la roda de premsa de la presentació, el delegat d’Educació de Barcelona, Pere Masó, ha subratllat que el projecte suposarà “un valor afegit” per als centres que hi participin i ha destacat que “en una visió més global, permetrà lluitar contra la segregació”.

La metodologia “maker” s’ha estrenat aquest curs 2022-23 a l’Institut Fort Pius en un programa de tres anys. La iniciativa s’emmarca dins les Aliances Magnet, que enguany fa 10 anys i ja ha estat en 32 centres educatius amb la participació d’11.000 de tot Catalunya. En aquesta dècada, escoles i instituts han treballat conjuntament amb diferents institucions a l’aula.

Complicitat entre centres educatius i institucions

L’Institut Broggi, en aliança amb el MACBA, és l’altre centre de secundària que ha participat en el programa. Pel que fa a centres educatius de primària, Barcelona compta amb les aliances de l’Escola Mas Casanovas amb l’Hospital de Sant Pau i el Recinte Modernista, l’Escola Gayarre i l’IBEC i l’Escola Josep Maria de Sagarra amb el MACBA.