aigua aixeta gratis restaurants

El nitrat que s’ingereix de l’aigua de l’aixeta o l’embotellada durant la vida adulta pot ser un factor de risc de càncer de pròstata a llarg termini, segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). L’efecte negatiu d’aquesta substància pot ser més determinant en el cas de tumors agressius i en homes més joves.

La recerca també assenyala que la dieta hi té un paper fonamental. Les investigadores han constatat que menjar fibra, fruites i verdures o vitamina C pot reduir els possibles efectes negatius del nitrat en l’aigua de consum.

Dos compostos habituals en l’aigua de consum

El nitrat i els trihalometans (THMs) són dos dels contaminants més habituals que es troben en l’aigua de consum. El nitrat prové dels fertilitzants i excrements de la ramaderia i l’agricultura intensives. Segons explica l’estudi, la pluja arrossega aquest compost fins als aqüífers i rius. “És un compost que forma part de la natura, però n’hem alterat el cicle natural”, explica Cristina Villanueva, investigadora d’ISGlobal especialitzada en contaminació de l’aigua.

Els THMs són un tipus de compost químic que es formen després de desinfectar l’aigua, generalment amb clor, per al consum. Aquests contaminants també es poden inhalar i absorbir a través de la pell a la dutxa, a les piscines i en rentar els plats. En aquest cas, l’exposició a llarg termini s’ha associat a un major risc de càncer de bufeta. La relació amb altres tipus de càncer ha estat molt limitada.

La recerca ha analitzat 697 casos de càncer de pròstata a hospitals d’Espanya entre el 2008 i el 2013, dels quals 97 presentaven tumors agressius. També van ser objecte d’estudi 927 homes d’entre 38 i 85 anys que en el moment de la investigació no estaven diagnosticats de càncer. També es van fer estimacions sobre la mitjana de nitrats i THMs a la qual cada participant podria haver estat exposat des dels 18 anys.

Revisar els nivells permesos de nitrat a l’aigua

Com més alta va ser la xifra de nitrat ingerit, major va ser l’associació amb el càncer de pròstata. Les autores de l’estudi, però, matisen que es tracta d’una primera evidència que haurà de ser confirmada amb més estudis, per la qual cosa encara queda molt camí abans de poder parlar d’una relació de causalitat.

“Exposar-se als nitrats a través de l’aigua de consum no implica que s’hagi de desenvolupar un càncer de pròstata”, aclareix Carolina Donat-Vargas, investigadora d’ISGlobal . ”El que sí que esperem és que aquest estudi, juntament amb d’altres, pugui contribuir a la revisió dels nivells permesos de nitrat a l’aigua de manera que garanteixin que no impliquen un risc per a la salut humana”, afegeix.