portes obertes 2022

Escollir escola per al teu fill pot ser un procés estressant i ple d’interrogants. Si ets pare o mare i et trobes en aquest moment segurament tens previst anar a les portes obertes de diferents escoles per triar centre de cara al curs escolar vinent.

Pares i mares poden viuen carregats de dubtes aquestes visites durant les portes obertes i la preinscripció. En què ens fixem? Com sé si una escola és la més adequada? Per afrontar-ho amb més seguretat, et donem alguns consells per tenir en compte durant les portes obertes amb l’objectiu que l’elecció de l’escola o l’institut sigui més fàcil. Un recull de reflexions, que no trobaràs a les guies oficials de preinscripció, però que esperem que et siguin útils.

1. Visita les escoles durant les portes obertes

Primer de tot, fixa’t en les escoles més properes al teu domicili a les quals pots preinscriure’t. El més importat és fer una selecció mental prèvia per poder filtrar la tria. Passeja’t pel barri i mira els webs de les escoles de Barcelona o del teu municipi per saber quan fan les portes obertes (febrer i març). Consulta la data i l’horari de les portes obertes a les escoles i visita les que t’interessin.

2. Tingues clar el calendari de la preinscripció 2024-2025

El procés de preinscripció 2024-245a Catalunya i el procés de matrícula és llarg i complex. És important que tinguis clar el calendari. Les dates són clau per poder fer tots els tràmits i que el teu fill no quedi fora del procés.

3. Pregunta als mestres tots els aspectes que t’interessin

Quan et reuneixis amb mestres i professors, no dubtis a preguntar-los els aspectes que per a tu són més importants: el model pedagògic, l’alimentació, l’acompanyament dels alumnes o el temps de lleure. Com fan l’adaptació? Els pares poden acompanyar-los els primers dies? En les trobades o reunions al centre no tinguis vergonya de preguntar. Millor marxar a casa amb les coses clares que carregat de preguntes!

escoles classe

4. Parla amb famílies que ja duguin els seus fills a l’escola

És imprescindible conèixer el projecte del centre per part del professorat, però també dels alumnes i les famílies que en formen part. Estan contentes amb l’escola? Creuen que la relació amb el centre és bona? El recomanen? Amb altres pares i mares tindràs bona informació de primera mà de com funciona!

5. Pensa com anar a l’escola cada dia

Els trajectes de casa a la feina i l’escola poden ser complexos i s’han de tenir en compte abans d’escollir centre. La recomanació és apostar per l’escola de proximitat, ja sigui a casa o la feina. Això facilita la logística del dia a dia i, a més, el teu fill tindrà un vincle amb el barri important de cara al futur. Si per tu, la distància no és important, està bé que consultis els mitjans de transport que hauràs de fer servir i el temps de desplaçament.

6. Revisa la implicació de les famílies amb l’AFA, AMPA o AFI

Informat de si hi ha una AFA (Associació de Famílies d’Alumnes), AMPA (Associació de Mares i Pares d’Alumnes) o AFI (Associació de Famílies d’Infants) i quin paper tenen al centre organitzant activitats i participant de la comunitat educativa. Les escoles ben cohesionades i amb un projecte consolidat donen a les AFA, AMPA i AFI un paper important en el dia a dia i en la presa de decisions.

7. Fixa’t en les activitats extraescolars

Les activitats extraescolars tenen un paper important en el futur desenvolupament del teu fill: obren un ventall d’interessos esportius, musicals i culturals en un cercle conegut i amb els companys. A més, poden ser molt útils en la conciliació familiar. Fixa’t en quines ofereix el centre, quina orientació tenen i qui les organitza, perquè poden tenir un rol destacat en l’educació dels infants.

8. Mira més enllà de l’educació infantil

El projecte d’una escola inclou dels tres als 12 anys, però sovint les famílies només es fixen en l’etapa infantil (fins als sis anys). Informa’t també de com treballen a primària, entre primer i sisè. I coneix com s’organitzen les classes, quin projecte pedagògic tenen. Quines sortides fan? Els nens tenen deures? Fan molts exàmens? Tenen llibres? Treballen per projectes? Pot ser útil parlar amb famílies i alumnes de sisè perquè te’n facin cinc cèntims.

9. Pregunta per la secundària i els instituts adscrits

Les escoles públiques de Barcelona tenen instituts adscrits on continuar els estudis de secundària (ESO i batxillerat) per garantir la continuïtat educativa. És important que sàpigues quin són i si queden lluny de casa o si el projecte és interessant. En el cas de les escoles concertades, sovint es pot continuar els estudis al mateix centre on s’ofereix educació infantil, primària i secundària.

10. Tria escola amb una certa estratègia

En algunes zones de Barcelona la tensió entre l’oferta i la demanda de places, especialment d’escola pública, és molt alta. Això fa que sovint no sigui fàcil entrar en l’escola desitjada en primera opció i la futura escola s’acaba decidint en el sorteig de desempat. Per tant, pensa bé la teva elecció i en quin ordre poses els centres triats.

Esperem que aquests consells t’hagin ajudat, calma i molta sort en el procés!