Posar en comú les inquietuds sobre la leucèmia que tenen els malalts i els familiars és essencial durant el procés. És per això que la jornada ha començat amb una reunió per intercanviar opinions. Al diàleg l'ha seguit una festa en forma de rua pels carrers del Born, per recordar que tot i els nombrosos avenços científics, encara hi ha feina a fer. ANTONI GARCIA PRATS, gerent de l'Institut Josep Carreras de Recerca contra la Leucèmia: "La leucèmia està associada amb factors que la desencadenen però una evidència clara de perquè algunes persones tenen la malaltia no ho sabem, per tant hem de continuar investigant per conèixer bé les causes de la malaltia i perquè els tractaments siguin menys agressius." Precisament per investigar aquesta i altres malalties de la sang, ja està en construcció l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, un dels campus científics més importants en aquest àmbit. Quan entri en funcionament, es doblaran esforços i equips d'investigació. Els tractaments han millorat notablement, però 1 de cada 5 nens i la meitat dels pacients adults no superen la malaltia. És el cas del de l'Antonio, el marit de l'Anna, que va morir fa dos anys. ANNA MARTÍNEZ, familiar: "Ell tenia un gen mutat que era l'FL3 que diuen que és de molt mal pronòstic i et donaven molt poques esperances." En aquest cas, la malaltia va reaparèixer i va fer impossible el trasplantament. Precisament un dels reptes de la investigació és estudiar per què es produeixen les recaigudes i evitar-les, en la mesura del possible.

A l’acte, organitzat per la Fundació Josep Carreras, hi han participat més de 50 pacients i expacients de leucèmia i altres malalties de la sang. Davant del mercat, s’hi ha instal·lat un tòtem d’uns 2,5 metres d’alt amb el lema “Gràcies per fer-nos imparables”.

La jornada festiva s’ha iniciat amb un esmorzar al Gremi de Pastissers de Barcelona i tots els participants han anat fins al davant del Mercat del Born acompanyats per un sextet de música. A la plaça Comercial s’han fet la foto de grup i s’han repartit per la zona fullets entre els assistents. Els encarregats de repartir-los han estat pacients i expacients, cadascú amb un feix de papers en què s’explica el seu cas, per posar nom i cognoms a la malaltia i sensibilitzar els barcelonins. La jornada solidària s’emmarca dins de la Setmana contra la Leucèmia, que ha començat avui i que tindrà lloc fins al 28 de juny.

El principal objectiu: la investigació científica

En els últims anys, la Fundació Josep Carreras i la Generalitat han creat l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, un centre exclusivament enfocat a la leucèmia i altres malalties malignes de la sang. Actualment està en construcció el més gran dels campus científics en aquest àmbit, i quan entri en funcionament, es doblaran els esforços i equips d’investigació. Tot i els avenços en els darrers anys i l’augment notable dels índexs de supervivència encara moren un de cada cinc nens i la meitat dels pacients adults. És per això que la campanya “Imparables contra la leucèmia” vol donar un impuls decisiu a la recerca.