Així serien els primers auxilis per un cas d'ofegament. L'altra lliçó essencial és agafar correctament el nen per rescatar-lo i arrossegar-lo fora de l'aigua. "Ahir mateix hi vaig anar amb 60 nens i crec que és important tenir coneixements per qualsevol situació d'emergència." "Saber reaccionar una mica en qualsevol adversitat. Que no ens agafi desprevinguts." Però el que realment importa és evitar les situacions de risc. El 80% de morts per ofegament tenen lloc en piscines privades i només a l'estat espanyol cada any moren més de cent nens en aquestes condicions. La majoria de casos són d'entre 1 i 3 anys, per la qual cosa s'insisteix que no es pot perdre de vista ni un segon el petit. Segons els experts, tot i que cada vegada hi ha més nens que saben nadar, això no és garantia de menys ofegaments. De fet, els elements com el flotador sovint poden fer baixar la guàrdia dels pares. RAMSÉS MARTÍ, especialista en seguretat aquàtica "Es trenquen, es fan malbé, els aprofitem d'un any per l'altre. Un flotador que li anava bé l'any passat, aquest any no li anirà i l'hi posarem igual perquè no voldrem gastar i, tot això, va acumulant un risc que arriba a ser inassumible." El perill no és només quan s'està dins l'aigua sinó també fora, ja que el nen pot relliscar i caure a la piscina. Per evitar incidents com aquest, des de la Fundació CET 10 demanen reforçar les normatives de seguretat. "A França tenen una normativa que obliga a vallar les piscines. S'ha reduït un 70% des d'aleshores les morts per ofegament. Serien tanques d'un metre i vint centímetres en aquest cas." Altres mesures serien ensenyar als nens el significat de les banderes que informen de l'estat del mar i tenir un socorrista ben a prop.

En una jornada informativa i pràctica, s’han donat els consells bàsics per prevenir situacions de risc i també per saber com actuar en cas d’ofegament. El 80% dels ofegaments es produeixen en piscines privades. A Espanya moren més de 100 nens ofegats cada any. Calen menys de dos minuts perquè l’accident sigui mortal, ja que els petits tenen menys capacitat d’emmagatzematge d’oxigen que els adults. En la majoria de casos, l’edat de les víctimes és d’entre un i tres anys.

Per això, la jornada d’aquest dissabte al Centre Esportiu Maresme té l’objectiu de prevenir aquests tipus d’accidents i explicar com actuar davant d’un incident a l’aigua. També d’advertir que no s’ha d’abaixar la guàrdia encara que els nens portin flotadors o tubs de busseig. Des de la Fundació CET 10, entitat organitzadora, alerten que no s’ha de perdre la vista ni un segon dels petits a l’aigua, i donen pautes per vigilar-los millor.