En Jaume és un dels 70 pacients que han estat operats a l'Hospital de Sant Pau amb una nova tècnica per a malalties cardiovasculars. Es tracta de la insuficiència mitral, una de les afeccions cardíaques més habituals en les persones de més de 75 anys. En els malalts que la tenen, la vàlvula mitral no funciona bé i això fa que es cansin fàcilment i tinguin una sensació d'ofec que pot arribar a ser incapacitant. La tècnica permet operar persones grans i amb factors de risc, ja que no requereix una cirurgia a cor obert, sinó que és una intervenció per via cutània. El dispositiu es porta fins al cor a través de la vena femoral, i consisteix en una pinça que es tanca apropant els dos vels mitrals. Un cop implantat el clip, es redueix la insuficiència i el cor pot bombejar la sang de forma més eficient. ANTONI SERRA, cap de Cardiologia Intervencionista de Sant Pau "L'èxit de la operació és del 75%, el resultat és bo, i en tres dies el pacient pot tornar a casa i fer vida normal." I en Jaume n'és un exemple: el van operar dimecres i ahir va ser donat d'alta sense cap complicació. Com que se li ha fet una intervenció molt poc invasiva, el risc d'infecció és mínim i el reingrés per insuficiència cardíaca es redueix en més de la meitat. A més, els beneficis de l'operació es noten des del primer moment i són permanents. JAUME, pacient "Abans m'ofegava, no podia fer res. Ara em sento com un xaval de 15 anys." Si la insuficiència mitral no es tracta 5 anys després del diagnòstic, la supervivència és de menys del 60%. Amb aquesta tècnica poc invasiva, la millora per a la qualitat de vida dels pacients és evident en la majoria dels casos.

La insuficiència mitral és una de les afeccions cardíaques més habituals en les persones de més de 75 anys. En els malalts que la tenen, la vàlvula mitral no funciona bé i això fa que es cansin fàcilment i tinguin una sensació d’ofec que pot arribar a ser incapacitant. La tècnica permet operar persones grans i amb factors de risc, ja que no requereix una cirurgia a cor obert, sinó que és una intervenció per via cutània. El dispositiu es porta fins al cor a través de la vena femoral, i consisteix en una pinça que es tanca apropant els dos vels mitrals. Un cop implantat el clip, es redueix la insuficiència i el cor pot bombejar la sang de forma més eficient. L’Hospital de Sant Pau és pioner i líder a Espanya en aquesta tècnica quirúrgica no invasiva, per això aquests dos dies ha acollit el congrés europeu PMVR Summit, en què han participat més de 100 cardiòlegs d’arreu del món.

Aquesta nova tècnica es va crear fa una dècada, però ha començat a aplicar-se sobretot fa dos anys. A Sant Pau ja s’han operat 70 persones amb èxit gràcies a aquest tractament, l’anomenat Mitra Clip, una intervenció molt segura amb un percentatge d’èxit d’implant que supera el 90%. Segons explica l’Antoni Serra, cap de Cardiologia Intervencionista de Sant Pau, la durada de la operació és d’una hora, requereix anestèsia general i, en la majoria de casos, en tres dies el pacient pot tornar a casa i fer vida normal.

En Jaume Aguilar n’és un exemple: el van operar dimecres i ahir va ser donat d’alta sense cap complicació. Com que se li ha fet una intervenció molt poc invasiva, el risc d’infecció és mínim i el reingrés per insuficiència cardíaca es redueix a menys de la meitat. A més, els beneficis de l’operació es noten des del primer moment i són permanents.

La insuficiència mitral és una malaltia habitual en les vàlvules del cor, i s’associa a una morbiditat i mortalitat significatives. Un cop la malaltia comença a mostrar símptomes severs, amb ofec per la realització d’esforços mínims, la supervivència a cinc anys és del 58%. Si no es tracta, el pronòstic del pacient és molt greu. A més del deteriorament en la qualitat de vida dels pacients, aquesta malaltia és costosa per al sistema, perquè, si no es cura, suposa una taxa d’ingressos elevada. Gràcies a aquesta nova tècnica, els beneficis són evidents i duradors en més del 80% dels pacients.