Una setmana després de la investidura l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha tornat a fer un gest simbòlic i ha participat en la nova acció de la campanya "Tancarem el CIE". El Centre d'Internament és competència del Ministeri de l'Interior espanyol i el consistori hi no pot prendre cap decisió. Tot i això, Colau s'hi ha posicionat en contra i ha dit que, mentre no tanqui, es treballarà per ajudar les famílies. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona: "Des de millorar en el transport públic per facilitar l'accés al centre o millorar el suport social o jurídic a les famílies que es vegin afectades." Des de fa més de 10 anys, diverses organitzacions ciutadanes lluiten contra el centre d'Internament, un dels set que hi ha a tot l'estat. Aquí tanquen les persones que són arrestades en situació administrativa irregular. Tot i que oficialment no són presons, perquè els interns no han comès cap delicte, les entitats diuen que les condicions dels reclusos són pitjors. Diverses oenagés denuncien que des de 2010 hi han mort tres interns, hi ha hagut vagues de fam o denúncies de maltractaments. Per això reclamen solucions urgents. ANDRÉS GARCÍA BERRIO, plataforma Tancarem els CIE: "Estem en un moment de canvi, volem que els drets civils se situïn al centre i aquesta situació ha d'acabar." ALBA CUEVAS, portaveu de SOS Racisme: "Ajuntament i Parlament no ens poden dir que no són competents, en qüestió de drets humans tots són competents i per això estem aquí." L'objectiu de la protesta és exigir al Parlament de Catalunya que es posicioni sobre el centre. A principis de juliol la comissió de Drets humans i Justícia, que ha revisat el model dels CIE, presentarà les conclusions del treball i en demanaran el tancament. La CUP, Iniciativa i Esquerra ja han avançat que hi votaran a favor. El sentit del vot de Convergència encara és una incògnita.

Els manifestants han arribat a la Zona Franca en l’autobús 109, que a quarts de sis anava ple des de la plaça d’Espanya, o amb els busos llançadora que fins a les 18.15 h han sortit des de Bellvitge, a l’Hospitalet. Poc després de les sis de la tarda, l’hora de la convocatòria, el carrer del davant del CIE ja era ple de gent cridant consignes com “cap persona és il·legal” o “tanquem el CIE ja”. L’acte públic, aglutinat amb l’ajuda d’un potent equip de megafonia, ha començat amb danses africanes i d’altres orígens. Tota la protesta s’ha desenvolupat enmig d’un ambient familiar i festiu, com en altres ocasions. La presència de furgones antiavalots dels Mossos d’Esquadra ha estat discreta.

L’acte ha estat presentat pel periodista Carles Solà, especialitzat en immigració. La portaveu de SOS Racisme, Alba Cuevas, s’ha mostrat emocionada i optimista pel tancament del CIE de Barcelona i dels de tot l’estat, que ha assegurat que està molt més a prop ara que quan van començar aquestes mobilitzacions, anys enrere. El representant de l’Espai Immigrant del Raval ha plantejat que el tancament dels CIE és només el primer pas per a un canvi radical de tota la política d’estrangeria. Des de Migra Studium, la fundació a la qual es vinculen els voluntaris que periòdicament visiten les instal·lacions del CIE, han explicat que “som testimonis del patiment que suposa l’internament d’una persona en un CIE”.

El Parlament ha d’aprovar els propers dies les conclusions del grup de treball per la revisió de model dels centres d’internament d’estrangers (CIE). La plataforma Tancarem el CIE, formada per SOS Racisme, la Fundació Migra Studium i el col·lectiu Tanquem el CIE, ha convocat la manifestació d’aquest dissabte, Dia Mundial de les Persones Refugiades, també amb l’objectiu de pressionar perquè la cambra catalana també reclami el tancament del CIE, que depèn del Ministeri de l’Interior. El representant de Tanquem els CIE ha dit que “estem convençuts que els grups parlamentaris estaran a l’altura i aprovaran la resolució per tancar el centre de la Zona Franca”.

L’alcaldessa, Ada Colau, que també ha participat a la protesta, s’ha compromès a treballar per millorar el transport per facilitar l’accés fins al CIE i donar més suport social i jurídic a les persones internades. “Mentre el CIE no tanqui, l’Ajuntament farà tot el que estigui al seu abast per donar suport a les famílies”, ha dit. Colau ha refermat el seu compromís en la defensa dels drets humans i ha proclamat que “cap persona no és ni pot ser il·legal”.