L’organització d’activitats a la plaça del Nord durant aquesta Festa Major de Gràcia ha aixecat polèmica des de fa mesos. A principis d’any, els veïns de la zona es van organitzar en una associació veïnal per fer front al “botellón”, que asseguren va en augment. Davant d’aquesta situació, van intentar que no es tornessin a fer a la plaça les festes organitzades pel Casal Popular Tres Lliris. Tot i això, el col·lectiu de joves va aconseguir el permís del districte de Gràcia.

Així doncs, i per tercer any consecutiu, la plaça del Nord alberga la Festa Jove, dins del marc de la Festa Major de Gràcia, que organitza el Casal Popular Tres Lliris. Aquest any, però, fins a l’últim moment no se sabia si la festa es podria celebrar. Es tracta d’uns actes que no s’organitzen dins dels carrers i places de la Fundació Festa Major de Gràcia i és l’Ajuntament qui l’autoritza. Tot i que els joves donaven per fet que tornarien a fer la festa a la plaça, els veïns de la zona s’hi van oposar. Van recollir 155 signatures i van penjar pancartes contràries a la festa. També, van demanar organitzar-les ells, per evitar, asseguren, el soroll i l’incivisme. Finalment, el districte de Gràcia va donar permís al Casal Popular Tres Lliris.

“El problema és el que quedarà”

Els veïns es queixen que l’Administració no ha estat clara i que les festes fan un efecte crida que pot agreujar el problema que ja hi ha a la plaça del Nord de “botellón” i soroll. El Francesc Serra, de l’Associació de Veïns de la Plaça del Nord i Carrers Adjacents, explica que “la plaça en aquests moments té una malaltia: el “botellón”” i que fer festes com les del casal “l’únic que fa és incrementar i amplificar els problemes que tindrem a posteriori quan acabin les festes. El problema no és aquesta setmana, malgrat tots els inconvenients que estem tenint; el problema és el que quedarà després.”

Referent de l’empoderament juvenil

De la seva banda, el col·lectiu jove ha organitzat xerrades, concerts, vermuts i dinars a la plaça del Nord. Diuen que volen consolidar aquest espai com la Festa Jove dins de les festes de Gràcia i que sigui un referent de l’empoderament juvenil i l’autoorganització del jovent de Gràcia. Asseguren que compleixen els horaris i que els anys anteriors han obtingut un informe favorable de la Guàrdia Urbana.