El president de la Generalitat, Quim Torra, ha matisat aquest diumenge les paraules que va pronunciar divendres a Lledoners amb què assegurava que calia atacar l’Estat espanyol. Va ser durant l’acte que van organitzar Òmnium Cultural i l’ANC davant el centre penitenciari per retre homenatge als polítics empresonats i que, durant l’atemptat del 17-A, estaven exercint el càrrec. Des de les festes de Gràcia, on ha fet una passejada acompanyat pel vicepresident del Parlament, Josep Costa, i el portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha matisat les seves paraules i ha explicat que es referia als judicis dels líders sobiranistes.

En aquest sentit, ha fet seves les paraules del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart -encara en presó preventiva- i ha assegurat que “al judici no ens hem de defensar, sinó acusar l’Estat” per la causa d’instrucció contra els polítics presos. Per Torra, la causa és “una farsa” i afirma que no accepta “l’autoritat dels tribunals espanyols per jutjar polítics catalans que van donar la veu al poble”. “Donar la veu al poble, a la democràcia, no es jutja”, ha insistit.

Torra també ha explicat que demanarà explicacions al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, pel comportament d’alguns policies i guàrdies civils a Catalunya, després de conèixer-se que un guàrdia civil es trobaria entre els identificats pels Mossos d’Esquadra per arrencar llaços grocs a la Ribera d’Ebre. Ha afirmat que “no podem permetre que s’insulti, s’ataqui i s’agredeixi ni a diputats catalans ni a ciutadans”.