Una cinquantena de veïns s’han organitzat en la nova Associació de Veïns de la Plaça del Nord. L’objectiu principal és aturar el soroll nocturn que hi ha a la plaça de Gràcia provocat per la pràctica del “botellón”. De moment, diuen que és a petita escala, però temen que amb el bon temps augmenti el nombre de persones que es concentren a l’espai les nits del cap de setmana. També volen participar en la Festa Major de Gràcia i organitzar activitats familiars i veïnals a la plaça.

Tot i que reconeixen que el “botellón” encara és incipient a la plaça del Nord, els veïns temen que, amb el bon temps, s’accentuï el xivarri nocturn. De fet,  diuen que ja els costa dormir i que molts matins es troben la plaça en mal estat. Per això, creuen que és important prendre mesures abans que la situació vagi a més. Francesc Serra, de la junta de l’Associació de Veïns de la Plaça del Nord, explica que tot i el fred cada cap de setmana “poden estar aquí fins a les cinc o sis de la matinada amb festa. Vull dir altaveus, guitarres, cants, alcohol i el que calgui. Està passant, frenem-ho, perquè si no la situació és molt insostenible”.

Participar en la festa major

A més del soroll nocturn, l’associació neix amb un altre front obert: participar en l’organització d’activitats a la plaça durant la Festa Major de Gràcia. Des de fa dos anys, l’espai el dinamitza el Casal Popular Tres Lliris durant les festes. Els veïns asseguren que no se’ls va comunicar i que l’hora pactada de finalització de les activitats no es va complir. Per això, han decidit posar-se en contacte amb la Fundació Festa Major de Gràcia i organitzar una festa més familiar i veïnal. Anna Tolosa, presidenta de l’Associació de Veïns de la Plaça del Nord, explica que “hem parlat amb la comissió de festes i ens han dit que estàvem fora de termini, però que farien el possible per incloure’ns-hi ni que sigui d’una manera modesta, perquè es necessita molt temps per preparar-ho tot i fer alguna exposició de com era la plaça fa molts anys i que sigui una altra vegada dels veïns”.

La nova associació té també pendent reunir-se amb els Lluïsos de Gràcia, ubicats a la plaça del Nord. Tot i que l’entitat històrica va reformar tot l’edifici, no va poder rehabilitar la pista de bàsquet que té a l’interior de l’immoble i que els veïns diuen que és molt sorollosa. De fet, els Lluïsos fa temps que busquen finançament per poder adaptar aquest equipament esportiu.